Foto: LETA

"Es to nerīkoju peļņas dēļ. Es to daru un gribu darīt pēc vislabākās sirdsapziņas, lai radītu mūziķiem svētkus, lai viņus cildinātu par viņu darbu," izdevumam "Kas Jauns" saka muzikālās balvas "Zelta mikrofons" (ZM) rīkotāja Elita Mīlgrāve. Pēc 8. martā aizvadītās ceremonijas viņa saņēmusi riekšavu kritikas no pašmāju mūzikas profesionāļiem. Viņi pārmet Mīlgrāvei narcisismu un zemu kvalitātes latiņu. "Kas Jauns" noskaidrojis Mīlgrāves redzējumu par radušos skandālu.

"Delfi" jau vēstīja par vairāku sabiedrībā zināmu mūzikas profesionāļu iebildumiem saistībā ar šā gada "Zelta mikrofona" ceremonijas norisi, tās saturu un kvalitāti, par to vairāk lasāms šajā rakstā. Visskaļāk savu viedokli sociālajos tīklos pauda dīdžejs Rūdolfs Budze (viņš arī Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības LaiPA padomes priekšsēdētājs), mūziķi Arnis Račinskis, Ainars Mielavs un citi. Nākamajā rītā pēc ceremonijas mākslinieki asi izteicās par ZM, paužot cerību, ka šis bija pēdējais Elitas Mīlgrāves rīkotais pasākums kuplajai mūziķu saimei.

Mīlgrāvei par sacelto ažiotāžu šobrīd esot ļoti skumji. Viņa jomā darbojusies jau 28 gadus, taču tagad izrādās, ka "viss ir slikti" un attīstības vietā sākas "graušana, kritizēšana".

Viņas sarakstītā grāmata, kas tika dāvāta mūziķiem, bijusi kā pateicība un gids ceremonijas vēsturē, nevis mēģinājumi ar grāmatu "izcelt sevi". Jāpiebilst, ka viens no mūziķu pārmetumiem bija tieši pārspīlētā grāmatas reklamēšana visas ceremonijas garumā.

Mīlgrāvei arīdzan nav saprotama kritika, ka ZM konkursā ieguvis finansējumu no LaiPa – tā lēmusi komisija un pārmetumi šeit esot nevietā, žurnālam skaidro viņa. Savukārt analizējot ceremonijas kvalitāti un faktu, ka mūziķiem bija liegts pirms pasākuma jēgpilni izmēģināt priekšnesumus, Mīlgrāve saka, ka ZM sākotnēji bija plānots Ķīpsalas izstāžu centrā, taču tad nācies pārcelties uz daudz mazākajām ATTA centra telpām, jo tās pašas LaiPa piešķirtais finansējums šogad ticis samazināts uz pusi.

Mīlgrāve uzskata, ka viņu nav "jāmet no troņa". Viņas rīcībā ir atsauksmes, ka pasākuma līmenis tikai aug. Mīlgrāve arī pati šo sarīkojumu redz kā kvalitatīvu un prestižu. Viņa uzsver, ka spējusi šo balvu sarīkot arī pavisam spiedīgos apstākļos dižkrīzes laikā, un tas izdzīvojis līdz šodienai.

"Ir viegli tagad pēkšņi paziņot, ka "mēs izdarīsim labāk". Un pārmetumi, ka ZM pieder man... Ir arī tāda lieta kā intelektuālais īpašums, un arī šis pasākums nav nokritis no gaisa. Tā ir mana ideja, un es to gadu gadiem esmu īstenojusi, protams, konsultējoties ar nozares speciālistiem. Tāpēc tagadējie paziņojumi, ka nozares cilvēkiem nav izdevies izveidot dialogu ar mani, lai šo pasākumu attīstītu kvalitatīvāku... Nu nevajag pārspīlēt," saka Mīlgrāve un piebilst, ka LaiPA padomē allaž apspriestas visas nianses un viņa ņēmusi vērā ieteikumus, taču daudz ko ietekmējis samazinātais finansējums.

Komentējot pārmetumus, ka ZM ir viņas privātais zīmols, attiecīgi pašas peļņas avots, Mīlgrāve norāda uz privātās uzņēmējdarbības aspektu: kas tur slikts, ja uzņēmējs pelna? Vai šajā biznesā tas būtu aizliegts? Viņa atzīmē, ka bijuši arī tādi "Zelta mikrofoni", kas nesuši zaudējumus.

"Delfi" jau vēstīja, ka Latvijas mūzikas ierakstu gada balvu rīko Elitai Mīlgrāvei piederošais uzņēmums "MicRec PM", kā arī Latvijas mūzikas producentu apvienība (LaMPA), kuras valdes priekšsēdētāja ar tiesībām pārstāvēt biedrību atsevišķi ir pati Mīlgrāve. Tāpat pēc Latvijas Patentu valdes datu bāzē pieejamās informācijas Elita Mīlgrāve Mūzikas ierakstu gada balvu "Zelta mikrofons" ir reģistrējusi kā individuālu preču zīmi.

"Zelta mikrofona" ceremoniju līdzfinansē Latvijas izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA), kas pērn pasākumam piešķīrusi 35 tūkstošus eiro. Kopš 2013. gada ceremonijas norisei finansējumu piešķir arī Kultūras ministrija.

"Lursoft" pieejamie jaunākie dati liecina, ka "MicRec PM 2022. gadā bija 258 079 eiro liels apgrozījums un 4957 eiro liela peļņa. Savukārt LaMPA 2022. gadā bija 114 657 eiro liels apgrozījums un 26 965 eiro liela peļņa.

Pilns Mīlgrāves viedoklis lasāms 12. marta izdevumā "Kas Jauns"!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!