Foto: LETA

Šīs nedēļas sākumā Latvijas Televīzija sāka rādīt jaunu pašmāju seriālu Būt mīlētai. Paši seriāla veidotāji pauduši neviltotu sajūsmu, ka tagad latviešu skatītājiem ir iespēja sekot līdzi divu seriālu varoņu dzīvēm, bet profesionāļu aprindās seriālu vērtējums ir pretrunīgs.

Vairāku filmu režisors Viesturs Kairišs (attēlā) sarunā ar izklaides portālu Mango atzīst, ka pats viņš seriālus neskatās - seriālos jau gadu desmitiem nekas nemainās, tāpēc režisors uzskata, ka laiku var pavadīt lietderīgāk, nekā dirnot pie televizora ekrāna.

"Kāpēc man būtu jāskatās seriāli? Es uzskatu, ka ir jāskatās tas, kas ir interesants, bet seriāli tādi nav. Seriāli ir produkts, ko patērē cilvēki, kuri sirgst no personīgo ideju trūkuma, cilvēki, kuru dzīvē nekas nenotiek, un tāpēc viņi izvēlas sekot līdzi izdomātu tēlu dzīvēm.

Lai gan seriālos nekas interesants nenotiek, bet atsevišķai sabiedrības daļai tie rada reliģiozu atkarību," skaidro Kairišs un mudina seriālu skatīšanās vietā doties makšķerēt vai palasīt grāmatu, jo tā būšot daudz vērtīgāka laika pavadīšana.

Lai gan Kairšs seriālus kā žanru nenoliedz un nenosoda, viņš norāda uz kino jomas profesionāļiem ļoti nepatīkamu seriālu "blakni".

"Seriāli sāk diktēt kino mākslinieciskos kritērijus. Skatītāji arī no kino pieprasa seriāliem raksturīgos banālos stāstus, kuri neliek domāt un kuru galvenais mērķis ir nevienu neaizskart, bet gan patīkami izklaidēt. Seriāli bojā skatītāju gaumi," novērojis Kairišs.

Režisors gan nenoliedz, ka pašmāju kino dzīvē seriāli ir laba platforma gan aktieriem, gan režisoriem - tā ir gan iespēja nopelnīt naudu, gan patrenēties profesionālajā darbībā, tomēr aktieriem, kuri piedalās seriālos, jābūt uzmanīgiem.

"Ja tu kļūsti par seriāla zvaigzni, pēc tam kļūt par kino zvaigzni ir ļoti sarežģīti. Jā, seriālu aktieri ir populāri, bet popularitāte iznīcina iespēju iet dziļumā. Es pats, izvēloties aktierus filmām, neņemu tos aktierus, kuri ir pārāk novazāti pa seriāliem," stāsta Kairišs. 

Pēc viņa vārdiem, arī režisoriem darbs ar seriāliem "uzliek zīmogu". "Tie latviešu kino režisori, kurus es pazīstu un kuri pretendē uz nopietnu režisoru statusu, seriālus veidot nav piekrituši. Seriāli ir bīstami, jo pēc tam, kad gribi taisīt lielo kino, tas ir grūti - seriāli iznīcina mākslinieku," stāsta Kairišs un atzīst, ka arī Būt mīlētai režisors Māris Martinsons, piekrītot veidot seriālu, ir daudz par sevi pateicis.

"Es ticu, ka viņš ir labs režisors, bet ar šo viņš parāda, kāda līmeņa cilvēks ir. Cienījamais režisors ir daudz par sevi pateicis," vērtē Kairišs un novēl savam kolēģim lauzt seriālu žanra  rāmīšus un piedāvāt kaut ko jaunu.

Kairišs godprātīgi atzīst, ka arī viņš pats varētu piekrist režisēt seriālu, ja būtu ļoti kārdinošs piedāvājums, bet pats ar šādu situāciju apmierināts vis nebūtu.

"Ja man piedāvātu taisīt seriālu un piedāvātu par to lielu naudu, es, iespējams, piekristu, tomēr ceru, ka man pietiktu spēka atteikties. Kļūt par seriāla režisoru man būtu smagi. Es uzskatu, ka godīgāk ir strādāt zemes darbu, piemēram, Īrijā, nevis taisīt seriālu. Man kā personībai to būtu pieņemt vieglāk," atklāts ir Kairišs.

Vēl gada sākumā Kairišs patiešām pieļāva iespēju doties peļņā uz Īriju, bet apstākļu sakritības dēļ šī ideja uz zināmu laiku atlikta. "Es neaizbraucu, jo gadījās pasākums, kurš man ļāva izdzīvot - režisēju Gada balvas sportā pasniegšanas ceremoniju. Es biju domājis, ka nekad neko tādu nedarītu, bet beigās pat guvu gandarījumu no visa šī procesa."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!