Foto: AFP/Scanpix

Pēc "noziedznieka numur viens" Osamas bin Ladena nogalināšanas attiecīgas korekcijas notikušas arī pasaulē meklētāko cilvēku sarakstā, tāpēc prestižais žurnāls Forbes publiskojis sarakstu ar desmit meklētākajiem noziedzniekiem.

Forbes saraksta pirmajā vietā ierindojies bēdīgi slavenais narkotiku barons Hoakins Guzmans (attēlā) no Meksikas. El Chapo jeb Īsais, kurš ASV apgādā ar marihuānu, metamfetamīnu un kokaīnu, iespējams, slēpjas Sjeramadres kalnos Durango štatā, un viņš nav redzēts kopš 2001. gada, kad viņam izdevās izbēgt no cietuma.

Par Guzmana galvu tiek solīta piecus miljonus dolāru liela atlīdzība, bet viņš ir spējis uzpirkt vietējās varas iestādes un cīņā par vietējo meksikāņu sirdīm dalījis bagātīgus ziedojumus. El Chapo kriminālā pagātne ir iespaidīga, un viņš kļuvis par visu laiku ietekmīgāko narkotiku tirgoni - pat par "narkotiku pasaules krusttēvu", kā viņu dēvē ASV valdība.

Saraksta otrajā vietā ierindots Aimans al Zavahiri, kurš par starptautiskā teroristu tīkla Al Qaeda jauno vadītāju kļuva pēc bin Ladena nāves. Lielākie terora akti, kurā viņu vaino, ir uzbrukumi ASV vēstniecībām Kenijā un Tanzānijā 1998. gadā, kuru rezultātā gāja bojā 200 cilvēki.

Trešajā vietā iekļauts meklētākais cilvēks Indijā - 5000 vīru liela kriminālā sindikāta D-Company vadītājs Davods Ibrahims, kurš tiek uzskatīts arī par vienu no ietekmīgākajiem cilvēkiem pasaulē. Ibrahims tiek apsūdzēts 2008. gada Mumbajas terora aktu sarīkošanā, kuros bojā gāja 257 cilvēki, bet ASV valdība uzskata, ka noziedznieks šobrīd slēpjas Pakistānā.

Vēl pirmajā desmitniekā iekļauti trīs cilvēku no postpadomju telpas - čečenu separātists Doku Umarovs, kā arī bandīti Semjons Mogiļovičs un Alimzahans Tohtahunovs ar iesauku "Taivančiks".

Tāpat desmitniekā pirmo reizi iekļuvis cits arābu terorists - Nasirs al Vuhaiši, kurš vada Al Qaeda Jemenas nodaļu, un sicīliešu mafijas galva Mateo Mesina Denaro ar iesauku "Diabolik", kurš bēguļo jau kopš 1993. gada.

Vēl meklētāko noziedznieku topā ir divi afrikāņi - melnā kontinenta meklētākais cilvēks Felisjēns Kabuga, kurš finansēja vienu no šaušalīgākajiem genocīdiem pasaules vēsturē, kura rezultātā bojā gāja vismaz 800 000 Ruandas iedzīvotāju, kā arī Džofefs Konijs - Lord's Resistance Army līderis. Konija vadītais partizānu grupējums ir atbildīgs par neskaitāmu cilvēku slepkavībām, masveida izvarošanām, bērnu sakropļošanu, sieviešu seksuālu paverdzināšanu Ugandā, Kongo, Centrālāfrikā un Sudānā.

Žurnāls Forbes meklētāko noziedznieku topu publicē kopš 2008. gada, un šī ir pirmā reize, kad tajā nav neviena amerikāņa. Savukārt ASV Federālais Izmeklēšanas birojs šādus sarakstus publicē jau kopš 1950. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!