Foto: Mango

Latvijas "zelta dziesmas" – Dzimtās valodas - mūzikas autors, rokgrupas Līvi dalībnieks Ainars Virga (attēlā), atklāj, ka kompozīcija, par kuru tauta nobalsoja kā par sev tuvāko, radusies pāris minūšu laikā nakts vidū un pirmo reizi spēlēta diviem gaismotājiem.

"Klausītāji un skatītāji izdarīja savu izvēli - es esmu lepns ar to, ka manis sarakstīta dziesma kļuvusi par Latvijas "zelta dziesmu"," sarunā ar izklaides portālu Mango priecājas Virga. Arī viņš pats Dzimto valodu uzskata par īpašu dziesmu, bet "zelta melodija" pie komponista atnākusi pati.

"Nakts vidū pamodos ar šo melodiju galvā. Dzimtās valodas tekstu biju lasījis vairākas reizes un zināju, ko gribu, tāpēc pāris minūtēs dziesma bija gatava. Imanta Ziedoņa atdzejojums moldāvu dzejolim gan bija nedaudz citādāks, es tajā izdarīju zināmas korekcijas. Bet vispār līdzīgā veidā, pamostoties nakts vidū, pie manis atnākušas daudzas dziesmas," stāsta komponists.

Viņš sākumā nemaz nav cerējis, ka skaņdarbs iemantos tik milzīgu popularitāti. "Kad pirmo reizi nospēlējām šo dziesmu, mūsu klausītāji bija divi gaismotāji, un viņi uzreiz sāka ļoti spēcīgi aplaudēt. Ne par vienu citu dziesmu iepriekš viņi nebija tā iefanojuši, tāpēc tas jau bija rādītājs, ka dziesma laba," smejoties atceras Virga.

Komponistu patīkami pārsteidzis arī Dzimtās valodas izpildījums šovā Mūsu zelta dziesma: to sākumā izpildīja Ivo Fomins, pēc tam - Kaža, bet finālā sevi neierastā ampluā negaidīti spēcīgi parādīja Andris Ērglis.

"Man patika visi šīs dziesmas izpildījumi, bet finālā tas bija kas izcils. Iespējams, arī es tur iedevu savu artavu, bet Ērglis nudien pārspēja pats sevi," dziedātāju slavē Virga.

Viņš pats ir ļoti apmierināts ar dziesmu sastāvu, kuras iekļuvušas šova finālā, lai gan, pēc komponista domām, latviešiem "zelta dziesmu" netrūkstot.

"Man pašam ir daudz labu dziesmu, un man patīk arī daudz no kolēģu sacerētā. Es pat nemācētu nosaukt savu mīļāko dziesmu, jo man patīk tik daudzas! Bet svētdienas vakars vismaz pierādīja, ka šī ir labākā no Līvu dziesmām," spriež Virga.

Viņam labpatīk domāt, ka Līvi ir Latvijas visu laiku labākā grupa, un mākslinieks neizslēdz iespēju, ka kādreiz varētu radīt ko līdzvērtīgu Dzimtajai valodai. "Mēs gan neesam pareģi, taču viss ir iespējams," rezumē Virga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!