Foto: Reuters/Scanpix
Rakstnieki, aktieri, izgudrotāji un sportisti – tās ir tikai dažas no darbības jomām, kuru izcili pārstāvji izglītību ieguvuši mājmācības ceļā.

Iemesli bijuši dažādi: vieni skolu neapmeklējuši treniņu, citi – pārliecīgas kautrības dēļ. Savukārt aktrises Dženiferas Lavas Hjūitas (attēlā) ģimenē tā izpaudusies vecāku pārliecība par pareizu audzināšanu.

Kondolīza Raisa

Pirmā tumšādainā ASV Nacionālās drošības padomniece Kondolīza Raisa, kas arī vairākkārt aptaujās atzīta par ietekmīgāko sievieti pasaulē, skolu neapmeklēja līdz desmit gadu vecumam.

Mājapmācība viņai netraucēja vēlāk kļūt par pirmo tumšādaino, sieviešu kārtas un arī jaunāko studentu pašpārvaldes vadītāju prestižajā Stenforda universitātē.

Agata Kristi

Slavenā kriminālromānu autore Agata Kristi bērnībā bija līdz slimīgumam kautrīgs bērns. Tāpēc māte viņai pieņēma mājskolotāju, lai gan divas vecākās māsas apmeklēja privātskolu.

Šobrīd Kristi grāmatas ir vislabāk pirktā sievietes sarakstītā literatūra pasaulē, kopējā reitingā atpaliekot tikai no Šekspīra darbiem un Bībeles.

Kristi sarakstījusi vairāk nekā 80 detektīvstastus un romānus.

Venusa un Serēna Viljamsas

Lai māsas Venusa un Serēna Viljamsas spētu ievērot stingro treniņrežīmu un varētu pavadīt kortos pietiekami daudz laika, topošo tenisa zvaigžņu tēvs un treneris vienā personā nolēma, ka labākā izvēle viņu izglītošanai ir mājapmācība.

Tagad neapturamās māsas ieguvušas jau 20 Grand Slam titulus.

Franklins Delano Rūzvelts

Ilgi pirms kļūšanas par ASV 32. prezidentu, Franklins Delano Rūzvelts pamatzināšanas ieguva mājās.

Par viņa skolotāju kļuva māte, kas ņēma topošo prezidentu līdzi ceļojumos pa Eiropu, kur viņš apguva franču un vācu sarunvalodu un iepazina kultūras vēsturi.

Dženifera Lava Hjūita

Aktrises Dženiferas Lavas vecāki bija mediķi, un viņi uzskatīja, ka bērnam pēc iespējas ilgāk jāaug brīvā un dabiskā vidē.

Viņuprāt, tas neizslēdza mācīšanos, bet izglītības ieguve notika drīzāk ar rotaļu, nekā ilgstošas, vienmuļas nodarbes palīdzību.
Dženiferas pirmā saskarsme ar formālo izglītību notika Linkolna vidusskolā, kad viņa kopā ar māti un brāli pārcēlās uz Losandželosu.

Lai gan meitenei šķietami trūka pieredzes saskarsmē ar skolas dzīvi, vēlākā filmas Es zinu, ko jūs izdarījāt pagājušajā vasarā zvaigzne pamanījās kļūt par vienu no populārākajām meitenēm katrā vidusskolas ballītē.

Mārgareta Atvuda

Kanādiešu rakstniece un dzejniece Mārgareta Atvuda neapmeklēja skolu līdz pat sestajai klasei, jo viņas vecāku bieži mainīja dzīvesvietu.

Toties meitene sāka rakstīt savus stāstus sešu gadu vecumā un 15 gadu vecumā jau zināja, ka būs profesionāla rakstniece. Papildus radošajai darbībai viņa kļuvusi arī par jaunas, ar vidi saistītas reliģiskas kustības aizsācēju.

Tomass Alva Edisons

Ja zinātnieks un izgudrotājs Tomass Alva Eidisons būtu dzīvojis mūsdienās, viņam, visticamāk, diagnosticētu akūta uzmanības deficīta sindromu.

Zēnu izmeta no valsts skolas jau pēc trīs mēnešiem, jo viņš nespēja nodarboties vienlaicīgi tikai ar vienu lietu. Skolotājs apgalvoja, ka puika neesot apmācāms. Pēc tam ar viņa izglītošanu nodarbojās māte. Edisons izgudrojis fotogrāfiju, kinokameru un elektrisko spuldzīti.

Vūpija Goldberga

Komiķe Vūpija Goldberga piedzima kā Kerolaina Elēna Džonsone. Topošā ekrāna zvaigzne skolu apmeklēja tikai periodiski, jo viņu uzskatīja par nedaudz atpalikušu.

Tāpēc meitenei tika aicināti mājskolotāji, kas palīdzēja apgūt pamata izlgītību. Tikai daudz vēlāk Vūpija uzzināja, ka cieš no disleksijas – nespējas iegaumēt burtus un lasīt, kas nav saistīta ar garīgu atpalicību, bet gan iedzimtu īpatnību.

Hilarija Dafa

Aktrise, dziedātāja un komponiste Hilarija Dafa ir viena no savas paaudzes daudzpusīgākajām slavenībām. Lai varētu spert pirmos soļus karjerā, Dafas vecāki ar meitas piekrišanu izlēma par labu mājapmācībai.

Tādējādi meitene paralēli varēja iegūt nepieciešamo izglītību un veidot profesionālo karjeru, par ko vienmēr bija sapņojusi.

Mišela Kvana

Astoņu gadu vecumā topošā daiļslidošanas čempione Mišela Kvana cēlās jau pulksten trijos no rīta, lai dotos uz četras stundas ilgu treniņu pirms skolas sākuma.

Kad kļuva skaidrs, ka viņai ir izredzes kļūt par vienu no pasaules labākajām daiļslidotājām, viņas ģimene izlēma ar labu mājapmācībai. Kvana pameta skolu 8. klasē un tikai nedaudz vēlāk kļuva par divkārtēju olimpisko medaļu ieguvēju un pieckārtēju pasaules čempioni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!