Foto: Privātais arhīvs

Jūlija beigās Madonas estrādē gaidāms vērienīgs populārās mūzikas festivāls Zelta šlāgeris, kurā sevi pirmo reizi atrādīs arī apvienība Ginc un es. Lai gan blice muzicē jau 15 gadus, tikai pēdējā gada laikā tās vārds kļuvis atpazīstams ikvienam šlāgermūzikas cienītājam.

Pārpratumi ar grupas nosaukumu

"Vārda Ginc rakstība grupas nosaukumā tāda saglabājusies kā knifiņš kopš studiju laikiem. Toreiz daudz nācās parakstīties, un savu vārdu Gints sāku rakstīt ar c - tā ātrāk.

Savukārt vārds Es ir sākotnējo grupas dalībnieku Edgara un Sarmas iniciāļu apvienojums. Dalībnieku sastāvs jau mainījies, bet nosaukumu atstājām, lai nemulsinātu klausītājus ar maiņu," sarunā ar DELFI Izklaide apvienības interesanto nosaukumu skaidro grupas līderis Gints Ločmelis, kurš nu muzicē kopā ar Ainaru Svelpi.

Grupā ir vēl trešais dalībnieks Valdis Ločmelis, kurš gan jau kādu laiku ir ārzemēs, bet akordeonu šad tad piespēlē labs draugs - mūziķis Aldis Kise.

Ar nosaukumu grupai saistās regulāri jautri pārpratumi. "Man jautā: kas šovakar spēlēs? Atbildu: Ginc un es. Jautātājs neizpratnē: kā - Gints un tu? Vai arī kāds piesaka, ka spēlēs Ginc un es, un cilvēki domā, ka pats pieteicējs arī dziedās," smejas mūziķis.

Savi hiti - tikai pēc 15 gadiem

Mūzika ir Ginta aicinājums jau kopš bērnības dienām, un pašlaik viņš muzicējot apvieno patīkamo ar lietderīgo - gūst pozitīvas emocijas, spēlējot ballītes, un par to vēl nopelna naudiņu. Pēc izglītības viņš ir mūzikas skolotājs, taču pašreiz strādā tirdzniecības sfērā.

"Grupa man ir kā hobijs - citi medī, makšķerē, bet man ir man mūzika, lai gan patīk arī pamakšķerēt. Nav vēl Latvijā tā, lai ar mūziku vien varētu izdzīvot, pie tam tā prasa zināmus ieguldījumus - aparatūra un citas izmaksas," skaidro mūziķis.

Grupa dibināta pirms 15 gadiem Balvu rajonā, un tur arī tā sākusi plūkt popularitātes laurus, uzvarot vietējā mūzikas festivālā Osvalds.

"Uz šo festivālu bijuši pat Boney M. un Rednex, kas vien jau pierāda tā apmērus," palepoties var Gints. Piecpadsmit darbības gadu laikā apbraukāti neskaitāmi kultūras nami daudzos Latvijas novados, bet tikai pagājušogad Ginc un es puiši sākuši rakstīt paši savas dziesmas.

$sound_file = "http://www.delfi.lv/temp/audio/GincunEsNozagtaissapnis.mp3"; include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc"; ?>

"Pirmo savu dziesmu nospēlējām festivālā Osvalds, kura vēlāk tika ierakstīta arī kasetē - vēl vecajos standartos. Dziesma saucās Sākums un tikai pagājušogad, pēc 15 gadiem, radās doma atkal radīt ko savu," atklāj Gints.

Tā pavisam negaidīti arī radās dziesma Esi latgalīts, kura šī gada ziemas posmā Latvijas šlāgeraptaujā ieguva godpilno otro vietu.

"Ļoti laba sadarbība mums ir izveidojusies ar dzejnieci Inetu Atpili-Jugani, arī ar DJ Dark. Arī mūzika ir gan pašu rakstīta, gan mūsu kaimiņu igauņu sacerēta. Liels paldies arī jāsaka mūziķim Kasparam Makam par sadarbību," draugiem paldies par palīdzību dziesmu radīšan[ā saka mūziķis.

Meitene aiziet ar visiem vadiem

Ginc un es uzskata sevi vairāk par nakts ballīšu muzikantiem - dienas koncertus ar speciāli izveidotu muzikālu programmu viņi sākuši spēlēt tikai nesen un vēl strādā pie tās pilnīgas izveides. Daudzo nospēlēto ballīšu laikā gadījušies arī jautri kuriozi.

"Atnāk meitene uz skatuves un pasūta dziesmu, bet mēs vairs neko nevaram paspēlēt, jo meitene aizgājusi ar visiem vadiem! Arī tā mēdz gadīties - cilvēks nejauši kaut ko nolauž no tehnikas, tad koncerts jāapstādina, lai salabotu bojājumus.

Reiz bija jautrs gadījums, kad uz kādām kāzām jaunlaulātie nejauši bija sarunājuši veselas divas grupas. Tā arī aizbraucām kāzas spēlēt - divas grupas reizē. Izdevās forša ballīte, bet jaunlaulātie varēja lepoties, ka kāzās spēlējušas veselas divas grupas," smejas Gints.

Grupa Ginc un es spēlējot to, kas viņiem pašiem patīk. "Nav tā, ka klausāmies tikai šlāgeri, kaut gan arī šlāgeris jau ietver daudzus populārās mūzikas paveidus. Ikdienā klausāmies arī citu stilu mūziku, pasaules klasiku Smokie, Creedence, Stingu, U2," plašās intereses atklāj Gints, atzīstot, ka reizēm arī pašiem gribas uzlaist ko roķīgāku, taču neko darīt - tauta pieprasa šlāgeri.

No šlāgermūzikas kolēģiem viņš visaugstāk vērtē tādus vietējā mēroga profesionāļus kā Apvedceļš, Baltie lāči, Kantoris 04 un Zeļļi  - tiem ir savs rokraksts, kas paliks latviešu mūzikas vēsturē.

Albums nav galvenais

Attiecībā uz nākotni Ginc un es nekaļ pārsteidzīgus plānus - lai gan neviens albums 15 gadu laikā nav izdots, puišiem tas nav galvenais mērķis. "Mums svarīgi darīt to, kas pašiem patīk. Ja mūsu dziesmas iegūst atzinību, tas priecē un dod enerģiju strādāt tālāk. Tad ir gandarījums par paveikto.

Ja darbi sakrāsies, būs albums, bet tas nav galvenais, uz ko tiecamies. Katrā ziņā - idejas ir, un mēs neapstāsimies," nākotnē ieskatās mūziķis.

Apvienību Ginc un es kopā ar vairāk nekā 30 populārākajiem pašmāju kantrī un šlāgermūzikas izpildītājiem varēs sastapt vērienīgā populārās mūzikas festivālā Zelta šlāgeris, kas 28. jūlija vakarā sāksies Madonas estrādē un kurā laba mūzika un dejas nerims līdz pat rīta gaiļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!