Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pirmdien, 16. jūlijā, 71 gada vecumā miris viens no leģendārās britu rokgrupas Deep Purple dibinātājiem – taustiņinstrumentālists Džons Lords (attēlā), kurš grupas "klasiskā sastāva" darbības ietvaros lielā mērā definēja tās skanējumu.

Kā vēsta resurss New Musical Express, mūziķis tuvinieku klātbūtnē no plaušu embolijas miris kādā no Londonas klīnikām. Zināms, ka Lords pēdējos gados cieta arī no aizkuņģa dziedzera vēža.

Džonatans Duglass Lords dzimis 1941. gadā, un 27 gadu vecumā viņš nodibināja grupu Deep Purple (sākumā tā tika saukta par Roundabout, bet vēlāk pārdēvēta grupas ģitārista Ričija Blekmora vecmāmiņas mīļākās dziesmas vārdā).

Turpmākajos gados grupa kļuva par vienu no klasiskā hārdroka aizsācējiem, bruģējot ceļu arī tādiem žanriem kā progresīvais roks un heavy metal. 1972. gadā Deep Purple tika iekļauta Ginesa rekordu grāmatā kā "pasaulē skaļākā grupa" (tas notika Rainbow Theatre hallē Londonā, un šajā koncertā trīs klausītāji zaudēja samaņu).

Pirmajos darbības gados tieši Lords bija grupas līderis, un viņš ir autors vai līdzautors visiem grupas lielākajiem hitiem, tostarp Child in Time, Speed King, Lazy, Smoke on the Water un citiem.

No 1978. līdz 1984. gadam, kamēr Deep Purple uz laiku bija pārtraukusi savu darbību, Lords sadarbojās ar grupu Whitesnake, kā arī piedalījās Džordža Harisona, Kouzija Pauela, Deivida Gilmora un citu mūziķu ierakstos.

Pēc grupas apvienošanās Lords tajā spēlēja līdz 2002. gadam, bet pēc tam pievērsās solo daiļradei lielākoties klasiskās mūzikas žanrā.

Lords bija precējies ar Vikiju Lordu - Deep Purple bundzinieka Aiena Peisa (viņš ir vienīgais grupas dalībnieks, kurš tajā spēlējis visu pastāvēšanas laiku) sievas Džekijas dvīņumāsu. Šajā laulībā dzimusi meita Eimija, bet vēl Lordam ir otra meita Sāra no pirmās laulības.

Video: Gilans, Lords, Blekmors, Glovers un Peiss izpilda Child in Time

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!