Foto: DELFI

Raidījuma Kinomānija vadītāja, jaunā māmiņa un portāla babyroom.lv aktīviste Anna Rozīte (attēlā) iesaka visām jaunajām mammām savu mazuli ar krūti barot vismaz gadu, bet nenosoda arī tās, kuras seko jaunajai modei un savus lolojumus baro līdz prāvākam vecumam.

”Viedokļi par to, cik ilgi barot bērniņu ar krūti, ļoti atšķiras. Pie mums skaitās, ka optimālais variants ir līdz gada vecumam. Cik zinu, austrumos uzskata, ka, jo ilgāk bērnu baro ar krūti, jo labāk, jo tas ir veselīgi gan fiziski, gan garīgi," sarunā ar DELFI Izklaide pārdomās dalās Rozīte.

Viņa uzsver, ka pati gan nav nekāda ārste vai eksperte, taču, vadoties pēc personīgās pieredzes un citu mammu atziņām, spriež, ka optimālais laika posms, kurā barot bērniņu ar krūti, ir viena līdz divu gadu robežās.

Latvijā zīdīšanas ziņā gan nereti sastopamas divas galējības - jaunās mammas vai nu izvēlas pēc iespējas ātrāk atteikties no krūts barošanas, vai arī seko jaunajai modei un baro pēc iespējas ilgāk.

”Bieži vien izvēle pārtraukt krūts barošanu ātrāk saistīta ar mammas vēlmi būt brīvākai, vairāk laika veltīt sev, jo skaidrs, ka, ja bērniņu baro ar krūti, mammai visu laiku jābūt tuvumā, grūtāk kur iziet. Es uzskatu, ka mammai viens gads tomēr ir jāvelta, labprātīgi kalpojot mazulim. Tas tomēr ir tikai gads nevis visa dzīve, kas ir jāpaciešas, bet tas ir tā vērts.

Otrs variants: izvēlas barot pēc iespējas ilgāk. Šī tendence - zīdīt bērniņu pēc iespējas ilgāk, pie mums, manuprāt, ienākusi no austrumiem. Ja mamma pati tam redz jēgu un dara to no sirds, tad tā arī jādara.

Mans personīgais uzskats gan ir, ka divi gadi ir ilgākais, cik izvēlēties barot mazuli, bet, no otras puses, labāk ilgāk, nekā mazāk," skaidro jauno māmiņu aktīviste.

Viņa uzsver, ka bēbis ar krūti jāzīda ir, un skaidro, ka ar sabiedrības attieksmi vai citām grūtībām mūsdienās vairs nevar attaisnoties - Latvijā pieejamas speciālas telpas, kur pabarot mazo, turklāt, to darot, var viegli noslēpties aiz kādas šalles, un tad nevienam bēbja barošana netraucēs.

”Ja māmiņa grib barot bērniņu un viņai tas ir svarīgi, viņai pabaros savu bērnu parkā vai kafejnīcā, nesatraucoties par to, ka kāds kaut ko bubinās. Katrā ziņā, ja mazuli atsakās barot ar krūti, vaina nav noveļama tikai uz sabiedrību. Tā ir pašas mammas izvēle," atgādina Rozīte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!