Uz freskas, kas atrodas Bordžijas apartamentos Vatikānā, restauratori atklājuši senu indiāņu attēlojumu, par kuru ir pamats domāt, ka tas ir pirmais šāda veida gleznojums, ko radījis Eiropas mākslinieks.

Kā vēsta itāļu mediji, indiāņu attēlojums atklāts, restaurējot itāļu renesanses laika gleznotāja Pinturikio fresku Jēzus augšāmcelšanās, ko mākslinieks gleznojis 1494. gadā. 500 gadus uz freskas bija klājušies sārņi, bet tagad freskas dibenplānā pamanīti kaili ļaudis ar spalvām matos.

Kā uzskata Vatikāna muzeju kompleksa direktors Antonio Paoluči, visticamāk, uz indiāņu gleznošanu mākslinieku bija iedvesmojuši Kristofora Kolumba stāsti, kurš tikai divus gadus iepriekš, pats to nezinot, bija atklājis Ameriku.

Paoluči uzsvēris, ka, lai gan Kolumba braucienu finansēja Spānija, arī Apenīnu pussalā viņa atklājums izraisīja lielu interesi, un par to zināja arī pāvests Rodrigo Bordžija, kura apartamentos freska uzgleznota.

Muzeja direktors izteicies, ka šis atklājums ļauj Pinturikio fresku dēvēt par pirmo eiropiešu mākslinieka darbu, kurā attēloti Amerikas pamatiedzīvotāji.

Rodrigo Bordžija dzimis 1431. gadā Spānijā, bet 1492. gadā - tikai divus mēnešus pirms Amerikas atklāšanas - kļuva par Romas pāvestu Aleksandru VI.

Pēc viņa nāves 1503. gadā viņa apartamenti vairs netika izmantoti, jo nākamie pāvesti gribēja norobežoties no Bordžiju dzimtas, kurai Itālijā bija slikta slava.

Apmeklētājiem Bordžijas apartamenti tika atvērti 1889. gadā pāvesta Leo XIII valdīšanas laikā, bet šobrīd tajos skatāma reliģiskās mākslas priekšmetu izstāde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!