Foto: Privātais arhīvs
Kamēr vairums sieviešu ar visiem iespējamiem līdzekļiem cīnās, lai uz ķermeņa nebūtu neviens lieks matiņš, kāds 65 gadus veca kazahiete izaudzēju 20 centimetrus garu bārdu un it nemaz par to nesūdzas.

Pensionāre Muhtabora Torajeva, kas dzīvo Kazahstānas pilsētā Turbatā, pateicoties neparastajam izskatam, ir vietējā mēroga slavenība, un viņa uzskata, ka tieši garā bārda ir viņas 42 gadus ilgās laimīgās laulības pamatā.

"Mans vīrs mani apprecēja, kad man tikko bija sākusi augt bārda. Viņš manu bārdu dievināja, un tagad mums ir dēls, meita un seši mazbērniņi.

Dīvaini, bet uz manas meitas sejas nav neviena bārdas matiņa, lai gan mūsu dzimtā šī īpatnība tiek nodota pa sieviešu līniju: arī mana mamma un vecāmamma bija bārdainas, tomēr ne tik krāšanas kā es - viņām bija tikai 15 centimetrus garas bārdas," ar lepnumu vietējiem medijiem stāstījusi Muhtabora.

Jaunībā tas viņu nedaudz mulsinājis, taču 25 gadu vecumā sieviete izlēmusi, ka dzīvos bārdaina, un ne reizi to nav nožēlojusi, jo vietējie ļaudis allaž ir sajūsminājušies par viņas izvēli.

Tāpat par bārdu priecājas arī Uzbekistānā, ar kuriem viņai bieži nākas tikties, jo Turbata atrodas uz šo valstu robežas. Tur ļaudis steidz ar Muhtaboru fotografēties, lai viņas bildi parādītu savām sievām un mātēm.

"Es teiktu, ka bārda man vismaz palīdz bez problēmām šķērsot robežu," joko vietējā slavenība.

Viņai piekrīt arī Kazahstānas sieviešu tiesību aizsardzības organizācijas vadītāja Aizara Baiseitova, kura Muhtaboras ārējo izskatu un vārdus sauc par iedvesmu visām pārējām sievietēm.

"Tas patiesi ir iedvesmojoši: cilvēks ir ļoti laimīgs un pilnīgā harmonijā ar savu izskatu. Īpaši nozīmīgi tas ir tieši mūsdienās, kas sievietes tiek piespiestas izskatīties glamūrīgi un seksīgi un skūt katru savu ķermeņa daļu," komentējusi Baiseitova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!