Foto: Vida Press

Katalonijā un dažos citos netālos reģionos ir sena tradīcija – izgatavot figūriņas, kas dažādas slavenības attēlo visai intīmā brīdī. Šīs figūriņas sauc par El Caganer jeb "kakātājiem".

Pamatdoma ir kādu sabiedrībā pazīstamu cilvēku vai kultūras personāžu attēlot kakāšanas brīdī - figūriņas izskatās kā pietupušies cilvēciņi ar nolaistām biksēm, un tie simbolizē zemes mēslošanu.

Vadošā El Caganer ražotāju kompānija ir Caganer.com, ko 1992. gadā dibināja Podniece Alla Marija Pla, un šajos gados oficiāli laistas klajā jau 350 kakājošu slavenību figūriņas.

Šogad kolekcija papildināta ar 40 personām - starp jaunumiem ir futbolisti Krištianu Ronaldu un Garets Beils, arhitekts Antonio Gaudi, popmūzikas ikonas Fredijs Merkūrijs un Madonna, politiķi Šarls de Golls un Ernesto Gevara, vairāki Zvaigžņu karu tēli un citas personas.

Kompānijas vadītāja uzsver, ka šīs figūriņas nekādā gadījumā nav domātas kā joks vai izsmiekls, bet gan kā cieņas apliecinājums.

Kakātāji tradicionāli tiek gatavoti no ģipša, ko lej formiņās, sakaltē un apdedzina, bet pēc tam izdekorē ar akrila krāsu.

Precīzi nav zināms, kad un kur šī tradīcija aizsākās, bet tiek uzskatīts, ka tā nāk no XVIII gadsimta. Šobrīd to piekopj Katalonijā, Valensijā, Mursijā, Andorā, Portugālē, Francijas Katalonijā un Neapolē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!