Foto: DELFI

Pagājušajā nedēļā uz septiņiem mēnešiem tika aizslēgtas stilizētā kosmosa kuģa durvis, kurā septiņus mēnešus RīgaTV24 šova Misija Marss ietvaros pavadīs seši drosmīgi latvieši. DELFI Izklaidei bija iespēja aprunāties ar drosmīgo sešinieku pāris minūtes pirms tam, kad viņi labprātīgi devās vairāk nekā pusgadu ilgajā "ieslodzījumā".

DELFI Izklaidei godīgi atzinās paši šova dalībnieki, viņus uzrunājusi šova Misija Marss ideja, taču ilgais laiks, ko būs jāpavada šaurajā telpā, gan biedējot.

"Protams, ka tas biedē. Jau ienākot mēs mazliet baidījāmies. Bet mēs neesam vieni - mēs esam visi kopā, un domāju, ka tiksim ar to galā," īsi pirms kuģa durvju slēgšanas DELFI Izklaidei atzina Marbels.

Jaunieši atzinās, ka, tuvojoties šova sākumam, gandrīz visi piedzīvojuši nelielas bailes un šaubas par to, vai izvēle bijusi pareiza, taču, izsverot iespējas, ko pavērs šovs, visi sapratuši, ka septiņi mēneši no dzīves ir tā vērti.

Šovā jaunie "kosmonauti" cer iegūt pieredzi, kāda nebūs salīdzināma ar nekur citur gūstamām zināšanām. "Jā, šīs ir tāds "filmas variants", bet tikpat labi var iztēloties, ka mēs patiešām lidojam kosmosā un pārbaudīt izturību, apgūt prasmes, kas nepieciešamas, lai iegūtu pilota sertifikāru," teic Ro Grīns.

Kā atzīstas Hasia, viņai visvairāk bail, ka septiņus mēnešus nāksies dzīvot bez svaiga gaisa un dabas trūkuma. Tajā pašā laikā meitene ir apņēmības pilna - viņa jau sagatavojusies Ziemassvētku svinēšanai "kosmosā", jo no noslēgtās telpas bariņš tiks izlaists ārā tikai tad, kad pār Latviju spīdēs pavasara saulīte.

"Visvairāk bail par to, vai mēs visi šos septiņus mēnešus noturēsimies. Vai visiem būs vajadzīgā izturība, vai nenogursim viens no otra," prāto Kajaks. Tomēr jaunieši septiņu mēnešu tālākajā nākotnē raugās pozitīvi - kā smejas, ja sakausies, būs gana laika, lai visu izrunātu un konfliktu atrisinātu.

Šova dalībnieki ilgo laiku noslēgtībā uztver arī kā izaicinājumu paši sev un iespēju pārbaudīt savu spēju robežas. "Cits aizbrauc uz Indiju, lai atrastu sevi - mēs braucam uz Marsu," smejas Marbels.

"Pēc tam būs ļoti laba pašsajūta, ka esi to izdarījis. Septiņi mēneši būs nostrādāti, unikāla pieredze iegūta," spriež Ro Grīns.

Komanda uzver vēl kādu būtisku aspektu - pēc septiņiem mēnešiem slēgtā telpā ar ierobežotām izklaides iespējām, bez iespējas izvēlēties pārtiku vai tērpu viņi varēs izvērtēt paši savu dzīvi ārpasaulē un saprast, kas no pašu ikdienas ir saglabājams, bet bez kā var pilnībā iztikt.

Kā atzīstas meitenes, viņas uztrauc tas, ka varētu nepietikt dzeramā ūdens, taču puiši steidz mierināt - "kosmosa kuģī" pieejams krāns, kura ūdeni drīkst dzert.

Lai septiņus mēnešus atšķirti no civilizācijas puiši un meitenes nezaudētu veselo saprātu, katrs paņēmis līdzi kaut ko no mājām - citam tas ir lācītis, citam grāmata. Par spīti apstākļiem - 80 kubikmetriem dzīves telpas, jaunieši ir pozitīvisma pilni un uzver, ka jau tagad visi esot tikai ieguvēji.

DELFI Izklaidei atklāja šova veidotāji, šos septiņus mēnešus jaunieši dzīvos absolūtā noslēgtībā no ārpasaules līdzīgi kā īsti kosmonauti. Nekādi viesi kosmosa kuģī netiks ielaisti, un arī pati komanda kuģi atstāt nevarēs.

Lai viss būtu droši, jauniešiem līdzi ir kaste ar medikamentiem katram gadījumam, viņi ir apmācīti, kā vajadzības gadījumā sniegt pirmo palīdzību, izdarīt otram medicīniskas injekcijas un veikt citas manipulācijas.

Ja kādam no jauniešiem, dzīvojot ekstremālajos apstākļos, sāksies psihiskās veselības problēmas, caur speciāli kuģī iekārtotu ekrānu viņam tiks sniegtas psihiskās veselības ekspertu konsultācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!