Foto: Vida Press
Laulību ceremonijas vairumā gadījumu tiek izplānotas līdz pat smalkākajai detaļai, bet, kamēr daudzviet pasaulē jaunie pāri bieži vien kāzu rīkošanā ļaujas dažādiem eksperimentiem, Čečenijā stingri tiek ievērotas no paaudzes paaudzē nodotās tradīcijas.

Tradicionālās čečenu kāzas ir vērienīgas, un tajās netrūkst nedz dziesmu, nedz danču, nedz citu izklaižu, aprakstot fotogrāfa Valērija Šarifuļina iemūžināto notikumu Čečenijas galvaspilsētā Groznijā, vēsta izdevums "The Daily Mail".

Pirms kāzām līgava ar draudzeņu un radinieču palīdzību tiek grezni saposta, bet pašā pasākumā viņa gandrīz nepiedalās – kamēr viesi svin lielo notikumu, jaunā sieva uzturas atsevišķā norobežotā stūrī, kur iepazīties ar jauno ģimenes locekli ierodas līgavaiņa puses radinieki. Vēlāk viņai jāstāv uz īpaši izveidota podesta vai skatuves, un apsēsties jaunā sieva drīkst tikai ar vīra vecāku atļauju.

Līgavas ģimenes locekļi kāzas nedrīkst apmeklēt, bet uz kāzu norises vietu daiļi tērpto topošo sievu pavada vīra radi – tas ir emocionāls brīdis, kad līgavas, atvadoties no tuviniekiem, parasti nespēj valdīt asaras.

Kamēr daudzviet pierasts, ka jaunais vīrs un sieva kāzu dienā ne soli neatkāpjas viens no otra, Čečenijā lietas notiek citādi – lai gan abi atrodas vienā ēkā, viņi nesatiekas, un līgavainis uz notiekošo lūkojas no balkona vai citas vietas.

Uzņemot viesus un pasniedzot tiem dzērienus, līgava nedrīkst runāt – sanākušie var apspriest viņas izskatu un jokoties, bet viņai ir jāklusē, jo pļāpība tur tiek uzskatīta par nekaunības un vieglprātības pazīmi.

Arī kāzu viesiem ar izklaidēm nav ļauts pārlieku aizrauties – deju placī vīrieši un sievietes gan grozās kopā, tomēr viņiem ir jāsaglabā distance. Neatņemama kāzu sastāvdaļa ir arī šaudīšanās ar ieročiem, lai godam nosvinētu lielo notikumu.

Čečenijā kāzas parasti ilgst trīs dienas, un par tām tradicionāli maksā līgavainis. Līgaviņas lielākoties ir 17 vai 18 gadus jaunas, bet līgavaiņi – jau pārkāpuši 20 gadu slieksni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!