Foto: Reuters/Scanpix

Svētdien, 25. decembrī, 53 gadu vecumā aizsaulē devās dziedātājs Džordžs Maikls (attēlā), kuru mirušu atrada viņa draugs un mīļotais vīrietis, slavenību frizieris Fadi Favazs. Abi bija pāris aptuveni piecus gadus.

Tiesa, Džordžs Maikls no sabiedrības ilgi slēpa savu seksuālo orientāciju. No skapja viņš piespiedu kārtā iznāca deviņdesmito gadu beigās, būdams 34 gadus vecs. 1998. gadā viņš tika arestēts par neķītru uzvedību kādā sabiedriskajā tualetē Losandželosā. Pēc šī incidenta viņš atzinās, ka ir homoseksuālis.

Skandāls atbalsojās visā pasaulē, un Maikls atzinās, ka viņam ir attiecības ar mākslas darbu uzpircēju, amerikāni Keniju Gosu. Attiecības starp abiem bija sākušās deviņdesmito gadu vidū un turpinājās līdz pat 2009. gadam. Tieši šis vīrietis tie dēvēts par mūziķa "lielo dzīves mīlestību".

Dziedātājs vēlējās pasargāt savu mammu

Foto: Reuters/Scanpix

Dažādās intervijās Maikls savulaik atklājis, ka līdz 24 gadu vecumam tā īsti pats nav apzinājies savu seksuālo orientāciju, savukārt pirmās nopietnās attiecības viņš uzsācis, būdams 27 gadus vecs.

Pirms Maikls publiski atzinās, ka ir gejs, par to zinājuši tikai trīs cilvēki – viņa abas māsas un grupas "Wham!" kolēģis Endrjū Ridžlijs.

2007. gadā sarunā ar BBC Maikls atzinās, ka savu orientāciju slēpis, jo nav vēlējies sāpināt savu mammu, kā arī gribējis viņu pasargāt, jo astoņdesmitajos un deviņdesmitajos gados gejiem tika piekabināta birka, ka tie visi sirgst ar AIDS un citām seksuāli transmisīvām slimībām.

Seksuālā orientācija, kā vēsta ārzemju mediji, Maiklam vienmēr bijis ļoti sāpīgs temats. Tuvs viņa draugs un bijušais publicists Fils Lobels sarunā ar izdevumu "The Daily Mail" šonedēļ atklājis, ka dziedātājs astoņdesmito gadu beigās koncerttūres "Faith" laikā pa ASV juties neizsakāmi vientuļš un nomākts – tas bijis laiks, kad viņš mēģinājis izprast savu seksualitāti.

Nomāktība un seksuālās orientācijas slēpšana

Foto: Vida Press

Lobels atsaucis atmiņā, ka Maikls tolaik paniski baidījies publiski runāt par attiecībām un randiņiem. Savukārt pēc koncertiem viņš ieslēdzies istabā un stundām ilgi nav no tās iznācis.

Visi nojautuši, ka dziedātāju kaut kas nomāc, tomēr neviens nav sadūšojies viņam pavaicāt, kas noticis. Jau tolaik publiskajā telpā klīdušas runas, ka Maikls ir gejs.

Lobels atsaucis atmiņā 1988. gada notikumus. Amerikas tūre "Faith" bijusi pārsteidzoši veiksmīga, tomēr Maikls nav bijis savā ādā.

"Tas notika aptuveni divus mēnešus pirms tūres beigām. Mēs bijām viesnīcā Teksasā. Ddžordža menedžeris Maikls Lipmans man pēkšņi vaicāja: "Fil, vai Džordžs, tavuprāt, ir gejs?"

Es biju skeptisks – paskatījos uz viņu un sacīju: "Tu esi Džordža menedžeris un tu to nezini?" Viņš atbildēja noliedzoši – Džordžs nekad ar viņu nebija apspriedis savu seksualitāti un tamlīdzīgas tēmas," tā laika notikumus atcerējies Lobels.

Menedžeris spriedis – ja runas, ka Džordžis ir gejs, ir patiesas, un viņš par visām varītēm to slēpj, tas, visticamāk, arī ir iemesls, kāpēc viņš jūtas nomākts.

"Man tas likās ļoti skumji, jo tūre bija ilgusi jau gandrīz veselu gadu," "The Daily Mail" citējis Lobelu.

Sabiedrībā iesakņojušies stereotipi un homofobi

Foto: Vida Press

Kā atcerējies Lobels, tūres laikā Maiklam nācies saskarties arī ar homofobiem. Kad dziedātājs, tērpies nelielās "Speedo" peldbiksēs, kopā ar draugiem viesnīcā Pensilvānijā devies uz baseinu peldēties, kāda māmiņa palūgusi saviem bērniem aši izkāpt no baseina, lai tie nesaķertu AIDS.

"Viņa lika bērniem rāpties ārā no baseina, sakot, ka "viņiem noteikti ir AIDS". Mēs dzirdējām, kā viņa to pasaka, un bijām šokā," sacījis Lobels. Savukārt Džordžs pēc šī incidenta esot vienaldzīgi paraustījis plecus.

Lobels Maiklu raksturojis kā ļoti dāsnu un patīkamu cilvēku, kurš apveltīts ar labu humora izjūtu. "Viņš bija brīnišķīgs mākslinieks. Viņš, manuprāt, bija viens no radošākajiem un labākajiem mūslaiku māksliniekiem.

Un es apbrīnoju, cik daudz viņš deva kopienām, kuras pašā sākumā bija ignorējis – gejiem, kā arī tiem, kas sirgst ar AIDS un HIV.

Visi, kas strādāja ar Džordžu, bija kā apburti un izjuta bijību pret viņa talantiem, kā arī izbaudīja viņa kompāniju. Tas, ka zaudējām viņu tik agrā vecumā, ir liela traģēdija," "The Daily Mail" piebildis Lobels.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!