Foto: Vida Press
Lielbritānijā nesen pirmizrādi piedzīvojusi jauna dokumentālā filma par Velsas princeses Diānas nāvi, un tā atklāj traģiskas nianses par divdesmit gadus senajiem notikumiem.

Līdz šim nepubliskotus faktus par septiņu dienu notikumiem britu karaliskajā ģimenē pēc Diānas traģiskās bojāejas atklājusi britu izcelsmes biogrāfe un žurnāliste Tīna Brauna, kura veidojusi filmu "Diana: Seven Days That Shook The Windsors".

Izdevums "Mirror", atsaucoties uz filmu, vēsta, ka karaliskā ģimene pēc Diānas nāves centusies saglabāt mieru mazo prinču Viljama un Harija dēļ, tomēr pēc traģiskās vēsts izziņošanas puisēni piedzīvojuši lielu apjukumu.

Brauna atklāj vairākas sirdi plosošas epizodes, kas apliecina – Velsas princeses atvases nav izpratušas notikušo.

"Bērni nespēja saprast, kādēļ visi uzvedas, kā ierasts, ja tikai pirms pāris stundām paziņots, ka viņu mamma ir mirusi," izdevums citējis Braunu.

Tobrīd trīspadsmit gadus vecais Harijs esot jautājis savam tēvam princim Čārlzam: "Vai tā ir taisnība, ka māmiņa ir mirusi?"

Dokumentālajā filmā teikts, ka pirmā Vindzoru reakcija uz traģisko vēsti bijusi "darām tā, kā vienmēr esam darījuši". Princis Viljams un princis Harijs naktī netika pamodināti, lai viņiem pavēstītu šausminošo ziņu. Viņiem ļāva gulēt, kā režīmā ierasts.

Karaliene Elizabete esot likusi aizvākt visus Balmorālas rezidencē esošos TV un radio aparātus, lai bērnus vēl vairāk netraumētu neskaitāmās ziņas par viņu mātes nāves detaļām.

Foto: AP/Scanpix

Tā kā princeses Diānas nāve 1997. gada 31. augustā iekrita svētdienā, karaliskā ģimene, kā ierasts, arī apmeklēja baznīcu. Cilvēkus mulsināja fakts, ka tās dienas dievkalpojumā netika pieminēta bojā gājusī Diāna. Tomēr arī tas esot bijis karalienes lūgums, lai lieki neskumdinātu zēnus.

"Pirmais, ko mēs todien redzējām, bija, kā zēni dodas uz baznīcu – uz svētdienas ierasto dievkalpojumu. Un cilvēki apkārt bija neizpratnē par karaliskās ģimenes rīcību, viņi jautāja – kā viņi tā varēja? Bērni taču tikko ir zaudējuši savu māti!" atmiņās dalījusies biogrāfe Ingrīda Sjuarda.

"Mirror" vēsta, ka traģiskās dienas rītā pirms teju divdesmit gadiem Lielbritānijas sadales tīklu uzņēmums fiksējis milzīgu jaudas pārslodzi, jo visā valstī gandrīz vienlaicīgi tika ieslēgti radio un TV aparāti. Pārslodzi nācās piedzīvot arī uzticības tālruņiem, kurus centās sasniegt izmisušo britu zvani.

Atgādinām, ka Diāna zemes klēpī tika guldīta 1997. gada 6. septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!