Ar Māras Brašmanes stāstījumu par viņas attiecībām ar Rīgu un pilsētas valdzinājumu turpinām video publikāciju ciklu "Viena fotogrāfa stāsts", tas turpinājums Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un advokātu biroja "Ellex Kļaviņš" partnerībā īstenotam sadarbības projektam, kas 2017. gadā uzsākts kā iniciatīva "Vienas gleznas stāsts" un nu ieguvis paplašinājumu.

Māra Brašmane (1944) 1984. gadā beigusi Rīgas Kultūras darbinieku tehnikuma foto-kino nodaļu, taču fotografē jau no 1960. gadu sākuma un sākotnēji fotogrāfiju apguvusi pašmācības ceļā. Laikā no 1964. gada līdz 1973. gadam bijusi fotokluba "Rīga" biedre.

Pirms savas profesionālās muzeja fotogrāfes karjeras un paralēli tai, 60. un 70. gados Brašmane uzņēma Rīgas un tās iedzīvotāju fotogrāfijas, jo īpaši pievēršoties savu draugu un paziņu lokam — māksliniekiem, dzejniekiem un citām radošām personībām, kuras veidoja Rīgas alternatīvās kultūras vidi. Atšķirībā no pilsētas tēla tā laika pastkartēs vai oficiālajās avīžu fotogrāfijās, viņas uzņemtie Rīgas skati ir intīmi un ikdienišķi. Vairums attēlu to radīšanas laikā netika ne publicēti, ne izstādīti, jo fotomākslas izstādes vēl nebija atvērtas šādai fotogrāfijas valodai.

Skaties projekta "Vaidelote" lekcijas par fotoklubu "Rīga" un leģendāro kafejnīcu "Kaza"!

Izdevniecības "Neputns" 2005. gadā izdotais Māras Brašmanes foto albums "Manas jaunības pilsēta" 21. gadsimtā kļuva par galveno vizuālo avotu par Rīgu 60. un 70. gados.

"Viena fotogrāfa stāsts" ir izglītojošs projekts astoņās video mini-sērijās par Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijā iekļautajām 20. gadsimta otrās puses un 21. gadsimta mākslas fotogrāfijām un to autoriem.

Lai raksturotu šo periodu, izvēlēti astoņi autori: Andrejs Grants (1955), Inta Ruka (1958), Egons Spuris (1931–1990), Māra Brašmane (1944), Gvido Kajons (1955), Zenta Dzividzinska (1944–2011), Gunārs Janaitis (1934) un Gunārs Binde (1933).

"Viena fotogrāfa stāsts" video ar latviešu, krievu un angļu valodas subtitriem ikvienam interesentam būs pieejams muzeja mājas lapā, LNMM mobilajā lietotnē, "YouTube" kanālā, "Facebook" lapā, kā arī portālā "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!