Jautājums: Mans jautājums - kāpēc kaķenei pastiprināti izkrīt spalva? Viņai ir 9 gadi, parasta, bezšķirnes kaķene, laukā neiet, nedodam speciālu barību kopš tā laika, kad viņai no tās radās smagas veselības problēmas, kā rezultātā vetārsts ieteica labāk barot ar to pašu, ko ēdam mēs, t.i., biezpiens, kāds gaļas gabaliņš, kāda zupa utm.

Varbūt viņa neuzņem visu, kas nepieciešams, ar šo barību un vajadzētu viņai padot kādus vitamīnus? Kādus? Vai spalvas izkrišana varētu būt saistīta arī ar šo lielo karstumu? Esam mēģinājuši ķemmēt kaķi, viņš labprāt ļaujas, bet spalva nāk un nāk ārā, tiek izķemmēts vesels liels kumšķis, bet vienalga, kur kaķis iet, tur viss ir vienos spalvu pikučos. :(( Mājinieki jau sāk domāt par kaķa apcirpšanu. Ko vetārsts var ieteikt par tādu metodi, kā spalvas apcirpšana?

Konsultē dakteris Aigars Briņķis (Dzīvnieku veselības centrs, F. Candera iela 4, Rīga, tālr. 7500494):

Mums ir klienti, kas savus kaķus ved uz cirpšanu regulāri divas reizes gadā. Pirmkārt, tas atvieglo dzīvi garspalvainam kaķim, ja tas netiek regulāri ķemmēts, tad apmatojums saveļas lielos kamolos, kas ar laiku izkrīt un parādās plikumi. Otrkārt, saimniekam tas atvieglo dzīvi, jo nav jāstaigā pakaļ kaķim ar putekļusūcēju un ķemmi.

Apmatojuma nostiprināšanai var lietot speciālus vitamīnu un taukskābju maisījumus (Omega 3, Viacutan Dermatrix u.c). Šie līdzekļi nedod momentānu efektu, bet sāk darboties pēc apmēram nedēļas. Var lietot arī speciālas barības, kas satur šīs barības piedevas un vitamīnus. Šajā gadījumā jāeksperimentē ar barībām, kas vislabāk Jūsu kaķim garšo.

Ja nomainot barību un izmēģinot vitamīnus stāvoklis neuzlabojas, tad dzīvnieku jārāda veterinārārstam.

Vēlu veiksmi!

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu e-konsultāciju par mājdzīvniekiem, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: dzivnieki@delfi.lv. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!