Portāla Delfi redakcija no saviem lasītājiem saņēmusi vairākas vēstules, kurās tiek jautāts, kāpēc daudzviet pasaulē sievietes ar savu krūti baro dzīvniekus, tāpēc piedāvājam nelielu etnogrāfisku ekskursu šajā rietumu sabiedrībai tik neierastajā fenomenā.

Sieviešu praktizētā dzīvnieku barošana ar krūti ir sena vēsturiska pieredze, un dažas kultūras to turpina līdz pat mūsdienām. Iemesli šādai rīcībai ir dažādi: barot dzīvnieku mazuļus, noslaukt pienu no sieviešu krūtīm, veicināt laktāciju, attīstīt krūšu galus vai novērst apaugļošanos.

Viens no šādas rīcības pamatojumiem radās XVIII gadsimta beigās Anglijā. Kad rakstniecei Mērijai Volstonkroftai 1797. gadā draudēja nāve no pēcdzemdību drudža pēc otrās meitas piedzimšanas, ārsts lika viņai zīdīt kucēnus, lai tie izzīstu pienu, acīmredzot mēģinot izraisīt dzemdes kontrakcijas un izgrūst placentu, kas viņu lēnām saindēja.

Angļu un vācu ārsti no XVI līdz XVIII gadsimtam ieteica likt kucēnus pie mātes krūtīm, bet 1799. gadā vācietis Frīdrihs Benjamins Osianders rakstīja, ka Getingenē sievietes zīda suņus, lai tie novērstu mezglu veidošanos krūtīs.

Kā iemesli tiek minēti arī reliģiski un ceremoniāli faktori. Svētā Veronika Džuliani (1660–1727), itāļu mūķene un mistiķe, gultā ņēma līdzi jēru un to zīdīja kā dieva simbolu.

Japānas ziemeļos ainu tautības cilvēki katru gadu svinēja lāču festivālu, kura laikā ziedoja lācēnu, kuru pirms tam zīdīja sievietes. Lāčus zīdīja arī Kamčatkas pussalā Krievijā, bet tam bija ekonomisks pamatojums – gaļas ieguve pārtikai un žults tradicionālās medicīnas vajadzībām.

Citur dzīvniekus plaši izmantoja kā "piena brāļus" zīdaiņiem, lai nostiprinātu krūtsgalus un saglabātu laktāciju. Persijā un Turcijā šim nolūkam izmantoja kucēnus.

Šo pašu metodi XIX gadsimta sākumā izmantoja Savienotajās Valstīs; 1825. gadā Viljams Potss Devīss ieteica grūtniecēm, sākot ar astoto grūtniecības mēnesi, izmantot kucēnu krūtsgalu attīstīšanai, sekrēcijas uzlabošanai un iekaisuma novēršanai.

Šī prakse zaudēja popularitāti 1847. gadā, kad šis pats ārsts ieteica labāk vērsties pie medicīnas māsas vai citas apmācītas sievietes.

Vairākas pasaules ciltis šim pašam nolūkam izmantojušas dažādus dzīvniekus. Gajanā vietējās sievietes ir barojušas ar krūti dažādus dzīvniekus, tostarp pērtiķus, oposumus, briežus un mežacūkas.

Kanādas un Amerikas indiāņi bieži baro ar krūti kucēnus; kāds novērotājs apgalvo, ka pimas cilts indiānietes Arizonā ātrāk beidz barot ar krūti savus bērnus nekā kucēnus.

Mūsdienās dzīvnieku barošana ar krūti tiek izmantota kā pretrunīgi vērtēta mākslas akcija. Torijas Eimosas albuma Boys for Pele noformējumā izmantots attēls, kurā dziedātāja ar krūti baro sivēnu.

Īrijā 22 gadus vecā modele un PETA aktīviste Agata Dembecka 2010. gadā nokļuva skandāla centrā, kad dzīvnieku glābšanas labdarības organizācija publicēja kalendāru, kurā viņa redzama, zīdot kucēnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!