Foto: Publicitātes foto
Pirmo reizi izdevies augstā izšķirtspējā nofilmēt, kā retas sugas sikspārnis izmanto savu supergaro mēli, lai izsūktu nektāru no caurulītei līdzīga zieda.

Kā vēsta izdevums The National Geographic, cauruļlūpu nektāra sikspārnis (Anoura fistulata), kuram starp visiem zīdītājiem ir pasaulē garākā mēle attiecībā pret savu ķermeņa garumu, atklāts tikai 2005. gadā Ekvadorā.

Radījums ir tikai aptuveni piecus centimetrus garš, bet viņa mēle sasniedz deviņu centimetru garumu - tā ir vairāk nekā pusotru reizi garāka nekā sikspārņa ķermenis, līdz ar to medijos šī sikspārņa mēle nodēvēta par "supermēli".

Kad tas nesūc nektāru no cauruļveida puķu Centropogon nigricans garajiem un šaurajiem ziediem, sikspārņa mēle ir ievilkta uz iekšpusi un noglabāta dzīvnieka krūšu kurvī.

Jaunajā augstas izšķirtspējas video, kas šomēnes pirmo reizi parādīts televīzijā, redzams, kā sikspārnis barojas, vienlaicīgi planējot gaisā.

"Šie sikspārņi spēj noturēties gaisā uz vietas. Šai ziņā viņi līdzinās kolibri," sacīja Nebraskas universitātes biologs Neitans Mučhala, kurš bija viens no sugas atklājējiem Andu kalnu mežos virs mākoņu robežas.

Pietuvinājumā redzams, kā sikspārņa mēle gluži kā čūska ieslīd garajā ziedkausā. Kad mēle ir sasniegusi saldā nektāra krātuvi, tās galiņš pārveidojas, kārpiņām līdzīgiem veidojumiem izstiepjoties uz priekšu. "Tieši pirms mēles izvilkšanas, kārpiņas izstiepjas uz sāniem, palielinot aptverto virsmu, lai iesūktu pēc iespējas vairāk nektāra," skaidroja Mučhala.

Sikspārnim barojoties, uz tā galvas sakrājas ziedputekšņi, kurus tas savukārt nogādā uz nākamo ziedu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!