Foto: AFP/Scanpix
Netālu no Francijas galvaspilsētas Parīzes zinātnieki atraduši arheoloģisku retumu - labi saglabājušos mamuta skeletu (attēlā), kura vecums tiek lēsts ap 200 000 gadu.

Senā dzīvnieka atliekas atrastas netālu no Šanžī pie Marnas (Changis-sur-Marne) pilsētas 50 kilometru attālumā no Parīzes. Arheoloģiskajos izrakumos, kuru mērķis bija gallu un romiešu apmetņu izpēte, veica augsnes zondēšanu, kas uzrādīja senā dzīvnieka kaulus 2,5 metru dziļumā.

Kā vēsta ārvalstu plašsaziņas līdzekļi, sensacionālais atklājums nebūtu izdarīts, ja ģeoradara mērījumi tiktu veiktu burtiski pāris metrus tālāk.

Skeletā saglabājušies iegurņa kauli, kā arī žokļi un daži skriemeļi. Dzīvnieks, kas jau iesaukts par Helmūtu par godu to atklājušās pētnieku grupas vadītājam, gājis bojā 20 līdz 30 gadu vecumā.

Blakus kauliem atrastas arī krama šķembas, kas ļauj secināt, ka senatnē šo rajonu apdzīvojuši neandertālieši. Cilvēka senie senči varēja izmantot krama ieročus, lai nogalinātu vai sadalītu medījumu.

Franču arheologi mamuta atrašanu uzskata par lielu panākumu, jo iepriekš valsts teritorijā atrastas tikai trīs seno dzīvnieku atliekas, turklāt pēdējais atradums noticis pirms vairāk nekā simt gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!