Foto: AFP/Scanpix

Kvīnslendas Tehnoloģiju universitātes zinātnieki atklājuši jaunu pelēm līdzīgu somaiņu sugu no Antechinus dzimtas. Gandrīz visi dzimtas dzīvnieki ir pazīstami ar to, ka ārkārtīgi ilgi kopojas, bet dzimumakts bieži vien beidzas ar tēviņa nāvi.

Kā liecina raksts žurnālā "Biotaxa", jaunā suga nosaukta Antechinos arktos, bet atklājēji viņu neoficiāli nodēvējuši par melnastaino somaino peli.

Bez raksturīgās astes nokrāsas šie dzīvnieki no citiem saviem sugas brāļiem atšķiras arī ar oranži dzeltenajiem riņķiem ap acīm.

Šie somaiņi tik neprātīgi pārojas tāpēc, ka viņu starpā valda spēcīga iekšējā konkurence, turklāt šīs sugas tēviņi vairojas tikai vienu reizi mūžā. Līdz ar to tēviņi savu dzimumaktu cenšas maksimāli paildzināt un tāpēc nereti nomirst no pārpūles vai bada.

Dzīvniekus izdevies atrast Springbrūkas nacionālajā parkā Austrālijas austrumos, bet noķert zinātnieki tos centās, mežā izliekot 300 lamatas ar auzām un zemesriekstu pastu.

Antechinus arktos ir jau trešais šīs dzimtas pārstāvis, ko Austrālijas dienvidaustrumos atklājusi Kvīnslendas universitātes zinātnieku grupa Endrjū Beikera vadībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!