Foto: Shutterstock

Latvijas Dabas muzejs kopā ar ekspertiem izvēlējies 2015. gada dzīvnieku Latvijā – par to kļuvusi mežacūka, kas ir lielākais cūku dzimtas pārstāvis pasaulē.

Kā vēsta Dabas muzeja pārstāvji, pirmo reizi gada dzīvnieka nominācijas vēsturē Gada dzīvnieks nav aizsargājamo sugu sarakstos. Tomēr tā atpazīstamība sabiedrībā pēdējo gadu laikā ir ievērojami augusi sakarā ar Āfrikas cūku mēra izplatīšanos Latvijā.

Mežacūkas Latvijas teritorijā parādījās vairāk nekā pirms 9000 gadiem. To izplatība Latvijā strauji augusi 20. gadsimta otrajā pusē. Liela uzmanība pēdējos gados pievērsta Āfrikas cūku mērim, kas diemžēl kopš 2014. gada ir problēma arī Latvijā.

Dabas muzejā ir atklāts mežacūkai veltīts stends, un gada garumā paredzēti vairāki tai veltīti pasākumi. 

Sestdien, 24. janvārī, no pulksten 11 līdz 16 notiks ģimenes diena Gada dzīvnieks - 2015. Pasākumā būs iespēja uzzināt vairāk par mežacūku: kurās vietās Latvijā tā dzīvo, ko ēd, ko dara ziemā un ko - vasarā.

Mežacūka ir pasludināta par Gada dzīvnieku arī Igaunijā, un šī iemesla dēļ dabas tīmekļkameru vietne Looduskalender.ee Igaunijā sadarbībā ar dabas žurnālu Loodusesõber (Dabas draugs) un iesaistoties Latvijas Dabas muzejam šogad izsludina fotokonkursu Meža cūka - īsta cūka!.

Fotokonkursā tiek pieņemtas agrāk nepublicētas fotogrāfijas arī no Latvijas dabas draugiem, un iesniedzēji aicināti dalīties ne tikai ar pašu cūku fotogrāfijām, bet arī ar fotoattēliem, kuros redzamas šo dzīvnieku darbības pēdas dažādās situācijās. Fotogrāfijai jāpievieno stāsts par fotogrāfijā iemūžināto satikšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!