Foto: AP/Scanpix
Lai gan behemoti jeb nīlzirgi tiek uzskatīti par zālēdājiem (diena viņi apēd aptuveni 30 kilogramus augu valsts produktu, ko lēni pārstrādā, guļot ūdenī), ir aizvien vairāk liecību par to, ka šie lielie dzīvnieki ir arī gaļēdāji, turklāt arī kanibāli.

Oficiāli šo faktu apstiprinājis britu ekologs Lī Džija Dorvards, kurš nofilmējis kanibālisma aktu un savus pētījumus publicējis žurnāla African Journal of Ecology rakstā.

"Es strādāju Krīgera nacionālajā parkā DĀR, un reiz mēs upē ieraudzījām divus behemotus, kuri pulcējās ap sava sugasbrāļa līķi, kamēr apkārt mudžēja no krokodiliem. Sākumā neko īpašu neievēroju, taču vēlāk kļuva skaidrs, ka viens no nīlzirgiem apgrauž līķi," stāstījis Dorvards.

Tomēr noskaidrojies, ka ekologa redzētais nav unikāla parādība - amerikāņu biologs Džozefs Dadlijs jau vairākus gadus vāc pierādījumus par to, ka nīlzirgi ēd antilopes, zilonēnus un arī savus sugasbrāļus.

Šobrīd oficiāli fiksēti seši šādi gadījumi, taču fiksēti tie ir visplašākajā areālā - no Dienvidāfrikas Republikas līdz Ugandai.

Cits nīlzirgu speciālists Kīts Eltringems uzskata, ka šie dzīvnieki gaļas ēšanai un kanibālisma pievērsušies ekstrēma bada apstākļos. Pēc viņa vārdiem, laikā, kad cilvēki pastāvīgi iznīcina nīlzirgus (viņu gaļas un zobu dēļ), kā arī nošķir viņus no saldūdens krātuvēm, pāreja uz neparastām uzvedības formām ir viegli izskaidrojama.

Tomēr Dorvards šo hipotēzi atspēko, uzsvērdams, ka nīlzirgu pievēršanās gaļas ēšanai nav jauna parādība - tā ir tikai fiksēta pēdējā laikā.

"Tā noticis visas šīs sugas pastāvēšanas vēstures gaitā. Ja zinātnieki to atklājuši tikai nesen, tas nebūt nenozīmē, ka šis fenomens parādījies tikai nesen. Nav tā, ka pēdējo 20 gadu laikā nīlzirgu attīstībā noticis evolucionārs lēciens, - te runa ir vienkārši par zinātnieku neizglītotību," raksta Dorvards.

Eksperti uzskata, ka safari industrijas attīstība ar daudzajiem tūristiem, kas filmē ikvienu soli, var sniegt nopietnu atbalstu zinātniekiem, lai pilnībā izskaidrotu nīlzirgu kanibālisma iemeslus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!