Foto: Shutterstock
Nākamajā mācību gadā ar Vaivaru pamatskolas audzēkni Georgu Tadeju Bārdu uz stundām dosies suns-pavadonis, sestdien vēstīja "LNT Ziņas".

Tagad pavasarī pirmo reizi sākta suņu-pavadoņu apmācība, lai viņi varētu pavadīt vājredzīgos bērnus uz skolu. Patlaban Georgs pieradina suni-pavadoni pie skolas, bet jau no 1.septembra četrkājainais draugs vārdā Hēra pavadīs neredzīgo skolnieku uz mācībām katru dienu. Pēc pusaudža vārdiem, suns viņam palīdz pat labāk nekā cilvēks-asistents.   

"Pašvaldība algo asistentu, bet tas asistents ir tīri suņa funkcijām. No stacijas uz skolu un no skolas uz staciju. Un, tā kā viņiem ir minimāla alga, tad tā ir, kā ir," vērtē Georgs. Viņš uzskata, ka suns ir labāks. Par asistentiem esot dzirdēti dažādi briesmu stāsti - mēdz neierasties darbā, aizguļas.

Pirmās mācību stundas suns izturējis godam. Klusi gulēja blakus zēnam un nevienam netraucēja. Bet skolēni otrādi - pievērsa Hērai ļoti lielu uzmanību. Tā gan pavadoņiem kaitē, jo svešu cilvēku glāsti var sabojāt dienesta suņiem dresūras laikā iegūtās iemaņas.      

Lai kļūtu par netramdāmu īstu pavadoni Hērai vēl jāmācās. Šādiem suņiem jābūt neitrālai attieksmei pret apkārtni, lai kas tur būtu: cilvēki, kaķi vai gards pīrādziņš, norāda raidījums.   

Likumiska pamatojuma Hēru skolā neielaist nav, tomēr skolas direktorei būs jānokārto daudzas formalitātes: sākot ar sanitāro inspekciju un beidzot ar pārējo 150 skolēnu un skolotāju interešu ievērošanu.  

"Viens šķērslis ir gan: tie ir cilvēki, kuriem ir alerģija pret suņiem un kuriem ir fobijas. Tad mums tas viss ir jāizskata. Nu tad gan - ja būs tādi gadījumi, tad Georgs ar suni atnāks līdz skolai. Un tad viņš paliks teritorijā un neies skolā iekšā, gaidīs. Kaut ko mēs domāsim, kur viņš būs," stāstīja Vaivaru pamatskolas direktore Inese Kārkliņa.

Vaivaru pamatskola pagaidām ir vienīgā skola Latvijā, kur mācību procesā piedalās suns-pavadonis. Tiesa, pašu suņu pavadoņu Latvijā arī vēl ir ļoti maz. Neredzīgajiem vien tikai desmit, kaut gan vajag daudz vairāk - rindā stāv desmitiem cilvēku. Pašlaik tos apmāca labdarības projektu ietvaros, bet valsts programmas nav, jo tas esot ļoti dārgs pakalpojums. Viena suņa-pavadoņa apmācības maksā ap 10 000 eiro. Pirms trim gadiem par Eiropas naudu tika sagatavoti trīs, bet tas arī pagaidām viss.   

Pašlaik Latvijā ir ap 3000 cilvēku ar smagiem redzes traucējumiem. Suņi-pavadoņi būtu nepieciešami tiem, kas piekopj aktīvu dzīvesveidu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!