Foto: no "Dabasdati.lv"
Ērglēns, kurš aprīļa vidū izšķīlās ar tiešraides kameru aprīkotajā Durbes jūras ērgļu ligzdā par spīti tam, ka vārna ar knābi bija apskādējusi olu, jau ir ievērojami paaudzies un drīz tiks gredzenots. Lūk, daži brīži no ērgļu ģimenītes – Durbes, Roberta un mazā, ņiprā Durbertiņa – ikdienas.

Durberts nu jau ir brangi paaudzies un sevišķi varens izskatās, kad savicina savus spārnus.

Nesen, 14. maijā, kā ierasts, pieslēdzoties tiešraidei no Durbes ērgļu ģimenītes ligzdas, dabas novērojumu portāla "Dabasdati.lv" lietotājus gan sagaidīja ne pārāk patīkams pārsteigums – attēlam virsū bija paliels pleķis, tāda kā migliņa, kādu parasti liek virsū videosižetiem, lai noslēptu ko nepiedienīgu. Bet, kas gan ērgļu ligzdā būtu cenzējams?

Vainīgais ātri tika noskaidrots. Izrādās, mazais ērgļu zēns, nokārtojot savas dabiskās vajadzības, bija trāpījis arī kamerai. Kāds portāla lietotājs forumā pasmējās, ka Durberts tā demonstrē attieksmi pret iejaukšanos viņa privātajā dzīvē.

Tādēļ gan visām jaunākajām bildēm, gan tiešraidei no ligzdas joprojām virsū ir neliela "migliņa". Atliek cerēt, ka lietus kādudien "nesmukumu" noskalos.

Atgādināsim, ka Durbes jūras ērgļu pāris marta pirmajās dienās izdēja divas olas un sāka to perēšanu, kam bija jāilgst 38 dienas, līdz izšķiltos abi cāļi.

Diemžēl 18. martā ligzdā, izmantojot abu vecāku prombūtni, paviesojās vārna. Viena ola tika izēsta, bet otrai tika veltīti vairāki cirtieni ar knābi. Pēc šāda uzbrukuma ornitologi neloloja lielas cerības, ka otra ola varētu tikt veiksmīgi izperēta.

Neskatoties uz to, no apskādētās olas tomēr izšķīlās mazulis, kuram portāla foruma lietotāji ar balsojuma palīdzību izvēlējās vārdu Durberts. Īpatnējais vārds ir saliktenis no mazuļa vecāku vārdiem – Durbe un Roberts (Dur- + -berts = Durberts).

Ērgļu ģimenes ligzdā notiekošajam var sekot līdzi dabas novērojumu portālā "Dabasdati.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!