Ziņojām, ka Rugāju novadā naktī no 21. uz 22. maiju automašīna notrieca ķēvi, sadragājot drumslās dzīvnieka labās priekškājas "pēdas" kaulu. Zirgs, mokoties no sāpēm, uz lauka gulēja līdz pat sestdienas, 23. maija, vakaram, līdz no 330 kilometru attālā Salgales pagasta attraucās dzīvnieku aizsardzības biedrības "Ķepu-ķepā" aktīvistes Iveta un Gundega Bideres un, pateicoties viņām, zirdziņš beidzot saņēma palīdzību. Gundega savā "Facebook" profilā raksta, ka visas pazīmes liecina – infekcija pamazām sāk atkāpties, tomēr cīņa par Mairas atveseļošanos vēl būs ilga.

"Šobrīd gaidām vetārstu un snaužam, infekcija atkāpjas, bet āda vietās, kur bija strutas, kļūst tumša un cieta. Šī būs gara cīņa, bet pagaidām šķiet, ka veiksme mūs nav pametusi.

Mairucis sūta visiem sveicienus un nesaprot, ko es te klabinos, ja viņai teju brokastu laiks," piektdien, 5. jūnijā, pulksten 11.00 no rīta Gundega Bidere ierakstījusi savā "Facebook" profilā, izmantojot portatīvo datoru.

Gundega jau divas nedēļas dzīvo stallī pie Mairas, naktīs guļ viņai blakus uz matracīša, lai, kā vien spēj, palīdzētu atveseļoties. Viens no pazīstamākajiem un labākajiem veterinārķirurgiem, homeopātijas piekritējs Juris Tolpežņikovs, kurš ir iesaistīts Mairas ārstēšanā, esot teicis, ka svarīgi turēt ķēvīti pozitīvās emocijās, jo tad brīnumi var notikt.

Sākumā Gundegas pastāvīga klātbūtne bija īpaši svarīga, jo vajadzēja Mairu maksimāli turēt guļus stāvoklī, lai neizprovocētu iekšēju asiņošanu. Kamēr Gundega gulēja, arī ķēve gulēja.

Atgādināsim, ka sadziedēt Mairas labo priekškāju ir ļoti sarežģīti, jo "pēdas" kauls salūzis sīkās drumslās. "Ja kauls būtu salūzis divos vai trīs gabalos, uzreiz veiktu operāciju, savilktu ar skrūvēm un nekādu problēmu. Bet, tā kā drumslu bija tik daudz, tas diemžēl nebija iespējams. Vienīgā iespēja pēc Bideres vārdiem esot gaidīt, kamēr kaut kas saaugs un tad likt skrūves.

Situāciju, protams, sarežģī tas, ka zirga kājai uzlikt ģipsi nav iespējams, jo, tam pieceļoties, tas vienkārši neizturēs dzīvnieka svaru – 400 līdz 500 kilogramus – un salūzīs," stāstīja Gundega. Diemžēl savainotajā kājā iekļuva infekcija, tā sastrutoja un sapampa, kas vēl vairāk sarežģīja cīņu par Mairas dzīvību.

6. jūnijā pēc kārtējās antibiotiku devas ielaišanas zirdziņam vēnā Gundega publicējusi vēl vienu ierakstu savā "Facebook" profilā: "Arī mājas apstākļos var salaist sistēmu vēna. Kādam jābūt par stuti, kādam par turētāju, tecinātāju un galvas noliecēju pareizā pozā. Mēs turamies. Paldies visiem par atbalstu! Bojātie audi sāk atmirt, skats ir briesmīgs, bet tas viss uz labu. Šobrīd meitene pārgurusi čuč."

Gundega ievietojusi arī jaunas bildes ar Mairu. Redzams, ka ķēve tīri braši stāv kājās, taču slimo priekškāju visu laiku tur piepaceltu, jo stāvēt uz tās noteikti ir ļoti sāpīgi.

Iepriekšējā galerija:

Par to, kā Mairai klājas, ziņosim arī turpmāk.

Dzīvnieku aizsardzības biedrība "Ķepu-Ķepā"
Reģistrācijas numurs: 40008176673
Ziedojuma konts: LV37HABA0551030617983
BIC/swift kods: HABALV22
Mērķis – Mairas ārstēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!