"Gara gara nakts, saspringts rīts. Gaidām atbildi no klīnikas Vācijā. Varbūt var operēt, taisīt protēzi. Šobrīd sabiedrība ir sadalījusies divās daļās – tie, kuri ir par eitanāziju un tie, kuri ir pret. Mairai divreiz dienā vēnā tiek laistas pretsāpju zāles – sāpes ķēvīte nejūt, joprojām mani biksta ar degunu, laiza rokas. Joprojām ceram uz laimīgām beigām," savā "Facebook" profilā pirmdien, 8. jūnijā, ierakstījusi dzīvnieku aizsardzības biedrības "Ķepu-ķepā" aktīviste Gundega Bidere. "MansDraugs.lv" izdevās sazināties ar Gundegas mammu, arī minētās biedrības aktīvisti Ivetu Bideri un uzzināt jaunumus par ķēvītes Mairas veselības stāvokli.

Iveta Bidere ir sarūgtināta par negatīvajiem komentāriem internetā, kur daudzi iesaka ķēvīti Mairu iemidzināt. "Vairs komentārus nemaz nelasu. Nedod Dievs, ka viņiem pašiem kādu tuvinieku notriec automašīna un sadragā kāju... Sakiet, kādēļ gan par cilvēka dzīvību cīnās, bet dzīvnieks sarežģītā situācijā uzreiz jāiemidzina? Saprotiet, Maira ēd un dzer, kakā un čurā. Ja situācija ir bezcerīga, pirmais simptoms – dzīvnieks atsakās ēst. Maira ēd labi.

Pašam zirgam nekas nekaiš, tikai kāja ir briesmīga. Viņa nevarēja piecelties, jo kāja pēc naga noiešanas asiņoja un kāpt uz "pēdas", protams, bija sāpīgi. Zirgs citādi nemaz nevar piecelties, kā atbalstoties uz abām priekškājām. Labā ziņa ir tāda, ka mums izdevās Mairu piecelt un iekārt štropēs. Maira tagad stāv, viņai ir vieglāk, jo nav vairs tāds spiediens uz slimo kāju. Mairai tuvākajā laikā atvedīs speciālu mīkstu "zābaciņu", kas aizvietos nagu un ļaus vieglāk piecelties."

Kad zirga traumētajai kājai nogājis nags ar visu kapsulu un izgāzušās strutas, abas ar Gundegu esot bijušas pārbijušās un šokētas, tādēļ uz mirkli tikusi pieļauta doma par Mairas iemidzināšanu. Pēc tam abas nomierinājušās, apspriedušās ar speciālistiem. "Eitanāziju nekad nav par vēlu veikt. Kamēr vien būs kaut mazākā iespēja izglābt zirgu, mēs cīnīsimies," apņēmības pilna ir Iveta.

Dzīvnieku aizsardzības biedrības aktīviste stāsta, ka tagad cītīgi tiek meklēta palīdzība ārzemēs. "Veterinārķirurgs, uz kuru likām lielas cerības, pašlaik atrodas Atēnās un viņam operācijas ir saplānotas divus mēnešus uz priekšu. Tik ilgi, protams, nevaram gaidīt.

Toties izdevās sazināties ar klīniku Vācijā, kur ir ar mieru mums palīdzēt. Nosūtījām Mairas kājas rentgenu, jāsūta vēl asinsanalīzes rezultāti. Konkrētāku atbildi no Vācijas saņemsim 9. vai 10. jūnijā."

Pašlaik versijas ir divas. Ja izdodas dabūt ārā infekciju, kājā var likt dzelzs plāksnes un skrūves, lai savilktu "pēdu" kopā. Ja tas neizdodas, prognoze ir daudz sliktāka, jo tad, visticamāk, sāksies gangrēna, un kāja būs jāamputē.

"No Vācijas klīnikas saņēmu atbildi, ka pēc amputācijas izdzīvo viens no tūkstoš zirgiem. Tā nebija tā atbilde, kuru vēlējos dzirdēt... Pati operācija nav tik bīstama, bet ir ļoti grūti sadziedēt kāju pēc tam. Dzīšanas process ir ilgs, bet zirgs nevar visu šo laiku atrasties guļus stāvoklī. Un celšanās nozīmē balstīšanos uz operētās kājas."

Izskanēja aizdomas, ka Maira varētu būt grūta. "Tā ir tikai versija. Skaidri to nezinām. Šobrīd ir 50 pret 50. Kad tiks uztaisīta pilna asins aina, uzzināsim. Nedrīkst jau tā teikt, bet ļoti ceru, ka atbilde būs negatīva. Ķēvei, kura, var teikt, ir uz trīs kājām, iznēsāt mazuli būtu ārkārtīgi grūti, jo grūtniecības laikā svars taču ievērojami pieaug. Fakts, ka Maira varētu būt stāvoklī, arī ievērojami apgrūtina ārstēšanu, jo nevar izmantot visas antibiotikas. Ja skaidri zinātu, ka mazuļa nav, varētu vēnā ievadīt penicilīnu un ātri vien tikt ar infekciju galā. Pagaidām to darīt nevaram, jo tad riskējam izraisīt spontāno abortu, ko Maira noteikti nepārciestu," tā Iveta.

Tā kā cīņa ar infekciju ir ieilgusi, tiek plānots atkārtoti veikt uzsējumu, lai noskaidrotu, kādas baktērijas iekļuvušas kājā. Iespējams, būs jāmaina antibiotikas.

Veterinārārste Linda Ansone ir aizņēmusies no zobārstniecības lāzeri, ko izmanto cilvēkiem žokļa kaula sastrutojuma gadījumos šūnu dalīšanās un dzīšanas procesu paātrināšanai. "Tas darbojas trīs centimetru dziļumā. Ļoti ceram, ka ar to būs izdevies saaudzēt vismaz mikroplaisas sadrumstalotajā "pēdas" kaulā."

Jau ziņots, ka Rugāju novadā naktī no 21. uz 22. maiju automašīna notrieca ķēvi, sadragājot drumslās dzīvnieka labās priekškājas "pēdas" kaulu. Zirgs, mokoties no sāpēm, uz lauka gulēja divas dienas, līdz no 330 kilometru attālā Salgales pagasta attraucās dzīvnieku aizsardzības biedrības "Ķepu-ķepā" aktīvistes Iveta un Gundega Bideres un, pateicoties viņām, zirdziņš beidzot saņēma palīdzību.

Sadziedēt Mairas labo priekškāju jau no sākta gala bija ļoti sarežģīts uzdevums, jo "pēdas" kauls ir salūzis sīkās drumslās. "Ja kauls būtu salūzis divos vai trīs gabalos, uzreiz veiktu operāciju, savilktu ar skrūvēm un nekādu problēmu. Bet, tā kā drumslu bija tik daudz, tas diemžēl nebija iespējams. Vienīgā iespēja – gaidīt, kamēr kaut kas saaugs un tad likt skrūves. Situāciju, protams, sarežģī tas, ka zirga kājai uzlikt ģipsi nav iespējams, jo, tam pieceļoties, tas vienkārši neizturēs dzīvnieka svaru – 400 līdz 500 kilogramus – un salūzīs," stāstīja Gundega Bidere. Diemžēl savainotajā kājā iekļuva infekcija, tā sastrutoja un sapampa, kas vēl vairāk sarežģīja cīņu par Mairas dzīvību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!