Foto: Kadrs no video

Baseins droši vien ir pēdējā vieta, kur kāds cer ieraudzīt vāveri. Bet tieši tur visbiežāk atrodama Tvigija (Twiggy) – vienīgā vāvere pasaulē, kura braši turas uz miniatūrām ūdensslēpītēm, braucot ar tālvadības pulti vadāmas laiviņas aizmugurē. Tvigija jūnijā sagādāja prieku tūkstošiem skatītāju, īpašā priekšnesumā demonstrējot savas prasmes ekstrēmo sporta veidu sacensībās Ostinā ("X Games Austin").

Viss sākās 1978. gadā, kad Luenna Besta (Lou Ann Best) savā pagalmā pēc vētras atrada zemē guļam vāveru mazuli. Viņa nosauca piemīlīgo vāverēnu par Tvigiju un sāka audzināt kā mājdzīvnieku. Pēc laika vāvere labprāt sēdēja uz saimnieces vai viņas vīra Čaka pleca pat tad, kad viņi kāpa baseinā. 

Kad Čaks iegādājās meitai ar tālvadības pulti vadāmu laivu, viņš pajokoja, ka vajadzētu iemācīt Tvigijai braukt ar ūdensslēpēm. Tomēr joks drīz vien pārtapa realitātē, kad Čaks tiešām pagatavoja Tvigijai pirmās mazās ūdensslēpītes. Kopš tā laika Luanna kļuva par Tvigijas treneri.

Slavenā vāvere prot ne tikai noturēties uz ūdensslēpēm. Viņa arī veic dažādus trikus, piemēram, kad saimniece viņu ieliek ūdenī, pati aizpeld līdz slēpītēm un uzkāpj uz tām, nostājas uz slēpju stūrītes ar kājelēm un notur līdzsvaru, kā arī veikli pārlec no ūdensslēpēm uz laiviņu.

"Visi man jautā, kā iespējams vāveri braukt ar ūdensslēpēm. Atbildu, ka tas ir tāpat, kā apmācīt vīru: jāsniedz daudz mīlestības un rūpju un jāatkārto viens un tas pats atkal un atkal," intervijā izdevumam "Milwaukee Journal Sentinel" jokojusi Luanna.

Kopš brīža, kad Tvigija pirmo reizi nostājās uz ūdensslēpēm, pagājuši jau vairāk nekā 30 gadu. Protams, slavenajai vāverei nav tik daudz gadu. Par Tvigiju sauktas vismaz astoņas vāveres pēc kārtas, bet pašlaik Luanna ūdensslēpošanā apmāca pat sešas kuplastes vienlaikus un viņas visas ir Tvigijas. Ārpus treniņiem piemīlīgie dzīvnieciņi ir Bestu ģimenes mīluļi.

Apķērīgajām vāverēm treniņos gan nākas krietni pasvīst, jo ik gadu tūkstošiem lielu un mazu fanu Tvigiju gaida vairāk nekā 20 šovos, kas notiek speciālā, salīdzinoši nelielā baseinā.

Bestu ģimene dzīvo Deltonā, Amerikas Savienoto Valstu Floridas štatā.

Citi video par Tvigiju:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!