Mēdz teikt, ka kaķim ir deviņas dzīvības. Lai gan nevar noliegt, ka murrātāji ir ļoti izturīgi dzīvnieki un reizēm paliek ar veselu ādu pēc tādiem pārbaudījumiem, kas jebkuram cilvēkam beigtos letāli, piemēram, kritiena no devītā vai pat augstāka stāva, tas tomēr ir mīts. Uzzini, kādu faktu ietekmē tas radies.
  • Senajā Ēģiptē kaķus pielūdza. Ēģiptieši ticēja, ka kaķi ir tieši saistīti ar viņu dieviem un dievībām, to skaitā ar Ra-Atumu, kurš, apciemojot pazemes valstību, ieņēma kaķa veidolu un par kuru tika apgalvots, ka viņam ir deviņas dzīvības.
  • Kaķiem piemīt spēja izbēgt no bīstamām situācijām. Viņiem ir ļoti labi attīstītas maņas, un asā redze, jutīgā dzirde un smalkā oža kaķus jau laikus brīdina par briesmām. Kaķu žiglums un līdzsvara sajūta palīdz viņiem piezemēties un pārdzīvot kritienus no liela augstuma, lai gan pretēji vēl kādam populāram mītam kaķi vienmēr nepiezemējas uz visām četrām kājām. Bieži vien arī murrātājiem noslīdēšana no palodzes beidzas ar smagām traumām vai pat nāvi. Lai cik dīvaini, visbiežāk kaķi gūst traumas, tieši krītot no salīdzinoši zema augstuma, jo gluži vienkārši nepagūst kritiena laikā "savākties" un piezemēties uz četrām. Arī nelīdzens pamats, piemēram, kāds akmens vai baļķis, uz kā kaķis uzkrīt var būt cēlonis bēdīgam rezultātam.
  • Daži pētījumi liecina, ka murrāšana kaķiem palīdz ātrāk atveseļoties pēc dažādām traumām un slimībām. Zemās frekvences vibrācijas, kas, kaķim murrājot, izplatās visā ķermenī, spēj veicināt kaulu lūzumu un brūču dzīšanu, mazināt sāpes un tūsku. Iespējams, tas ir izskaidrojams, kādēļ kaķi bieži izdzīvo pēc kritieniem no ļoti liela augstuma, un tiem pēc operācijām sarežģījumi rodas daudz retāk nekā suņiem.

Lai gan kaķi ir izdzīvošanas meistari, deviņu dzīvību tiem nav – murrātāji ir saudzējami, un tīšuprāt izaicināt likteni, piemēram, ļaujot kaķim brīvi pastaigāties pa āra palodzi, uz kuras var paslīdēt ķepa, nevajadzētu!

Raksta tapšanā izmantota Heteres Danfijas "Kaķumīļa rokasgrāmata" ("Zvaigzne ABC") un informācija no portāla "WebMd.com".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!