Foto: LETA
Pirms laika portāls "MansDraugs.lv" aicināja suņu saimniekus dalīties pieredzē, vai biežāk jūt pozitīvu vai negatīvu attieksmi no apkārtējiem, pastaigājoties ar suni pa publiskām vietām pilsētā. Rīdziniece Ilona atsūtīja savu stāstu, kur izklāsta nepatīkamos pārdzīvojumus, ar savu suni Baikālu braucot sabiedriskajā transportā.

Ilonas mīlulim Baikālam ir 2,5 gadi. Suns pēc šķirnes esot malamuts, kas augumā padevies ļoti brangs, taču pēc dabas esot pavisam miermīlīgs. "Sanāca tā, ka viņš izauga pārāk liels savai šķirnei – jau gada vecumā bija lielāks par trīs gadus vecu vācu aitu suni!" stāstu iesāk Ilona, skaidrojot, kādēļ suns kādam varētu likties biedējošs.

"Dzīvojam Pārdaugavā, tādēļ uz centru braucam ļoti reti. Bet reiz gadījās tā, ka ļoti vajadzēja braukt uz veterināro klīniku, taču mūsu automašīna bija darbā. Nācās braukt ar sabiedrisko transportu.

Izvēlējamies tādu laiciņu, kad autobusi nav pārpildīti, uzvilkām uzpurni un devāmies braucienā. Tikko iekāpām autobusā, pasažieri sāka cits citu pārkliegt, izmetot tamlīdzīgas frāzes: "Turi to suni no mums tālāk!", "Viņš taču var iekost!", "Suņi tagad ir bīstami".

Mans suns, kaut arī ir ļoti liela auguma, ir ļoti mierīgs dzīvnieks. Vienmēr, kad iekāpj autobusā, noskatās sev tukšu vietiņu – parasti, kur tiek novietoti ratiņkrēsli vai bērnu ratiņi – un noguļas, lai nevienam netraucētu. Zinu, ka pēdējā laikā ir dzirdēts par daudz agresīviem suņiem, tomēr – kāpēc vajag domāt, ka visi suņi ir tādi? Ja suns ir agresīvs, viņu diez vai kāds vedīs ar sabiedrisko transportu. Turklāt sunim ir uzpurnis un viņš mierīgi guļ," sašutusi ir Ilona.

Ar suni iekāpjot sabiedriskajā transportā, arīdzan esot ļoti grūti iegādāties biļeti dzīvnieka pārvadāšanai. ""Narvesenā" to nenopirksi. Ir jāiet pie vadītāja gar pasažieriem, kuri sāk klaigāt, lai ved to suni prom no viņiem. Kā tad nopirkt biļeti? Vienu dzīvnieku autobusa vidū neatstāsi, lai aizskrietu nopirkt biļeti. Ja spraucies citiem garām ar suni, uzreiz ir neapmierinātie. Bet bez biļetes arī nebrauksi – sodu maksāt negribas!"

Ar kādu attieksmi, pastaigājoties ar suni pa pilsētu, saskaries tu?

Atgādināsim, ka pašlaik ar mērķi veicināt pozitīvu attieksmi pret suņiem kā savu saimnieku līdzgaitniekiem Rīgā un citās Latvijas pilsētās noris patversmes "Dzīvnieku draugs" rīkotā kampaņa "Draudzīgs suns draudzīgā pilsētā".

Kampaņas ietvaros ir izveidota suņiem draudzīgo vietu karte, kurā jau apkopotas vairāk nekā 30 kafejnīcas, restorāni, viesnīcas, veikali un citas vietas, kurp cilvēki var doties kopā ar suņiem. Uzņēmumiem tiek piešķirta īpaša suņiem draudzīgo vietu uzlīme, uz kuras rakstīts "Šeit ir lapni gaidīti labi audzināti suņi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!