Ir cilvēki, kuri vairāk mīl suņus, un ir tādi, kuru favorīti ir kaķi. Vēl daži dod priekšroku pavisam citiem mājdzīvniekiem. Izrādās, mājas mīluļa izvēle spēj diezgan daudz atklāt par cilvēka personību.

Pasaulē veikts daudz pētījumu, kuros mēģināts noskaidrot, kādas personības iezīmes cilvēkam liek kļūt par kaķu, suņu, čūsku, putnu vai pavisam citu zvēriņu mīli.

Suņu mīļi

Suņu mīļi

Tie, kuri sevi uzskata par suņu mīļiem, ir ekstravertāki, apkārtējiem patīkamāki un ar izteiktāku tendenci rūpēties par citiem, nekā kaķu cilvēki, secināts Teksasas universitātē (ASV) veiktā pētījumā, kurā aptaujāti 4,5 tūkstoši cilvēku. Tā autors psiholoģijas profesors Sems Goslings pat nonācis pie secinājuma, ka suņu saimnieki ir tie, ar kuriem kopā ir visjautrāk, ja salīdzina ar cilvēkiem, kuri dod priekšroku kaķiem vai citiem mājas mīluļiem.

Pētnieki ir secinājuši, ka par suņu cilvēkiem kļūst tie, kuri vēlas kompanjonu savās aktivitātēs un arī iemeslu, kas ļautu uzsākt sarunas ar svešiniekiem.

Kalifornijas universitātē veiktā pētījumā secināts, ka suņu mīļi biežāk izvairās no riska nekā kaķu saimnieki.

Lielos suņus parasti izvēlas enerģiski, draudzīgi un sabiedriski cilvēki, jo vēlas sev kompanjonu ikdienas gaitās. Mazajiem sunīšiem priekšroku dod tie, kuri nav tik aktīvi un labprāt daudz laika pavada mājās, raksta Onegreenplanet.org.

Savukārt portāla Careerbuilder.com veiktā interneta aptaujā atklājies, ka suņu īpašnieki no visiem dzīvnieku īpašniekiem visbiežāk ieņem augstus amatus.

Pētījumā, kas veikts Oregonas universitātē, secināts, ka suņu īpašnieki ir godīgāki, ticīgāki un atbildīgāki nekā tie, kuriem suņa nav.

Kaķu mīļi

Kaķu mīļi

Kādā citā Teksasas Universitātes (ASV) veiktā pētījumā secināts, ka kaķu mīļi, salīdzinot ar suņu cilvēkiem, ir radošāki, kā arī lielāki dēkaiņi, kuri biežāk riskē. Tajā pašā laikā viņiem ir izteiktāka nosliece uz stresu un neirotismu.

Kaķu cilvēki parasti ir uzticamāki un emocionāli jūtīgāki par suņu mīļiem. Viņi lieliski prot uzklausīt, tādēļ daudzi vēlas būt ar viņiem draugos. Tas gan nenozīmē, ka viņi vienmēr "murrās".

Kaķu īpašnieki biežāk ir vientuļnieki, parasti nav pārlieku reliģiozi, alkst, lai viņu vēlmes momentā tiktu izpildītas, ir apmierināti ar savu darbu un apzinīgi, noskaidrots Oregonas Universitātē veiktā pētījumā.

Reptiļu mīļi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Reptiļu mīļi

Tie, kuri dod priekšroku čūskām, ķirzakām, bruņurupučiem un citiem rāpuļiem, pēc pētnieku domām, no visiem dzīvniekmīļiem ir visneatkarīgākie. Kaķu un suņu cilvēki daudz vairāk alkst pēc apkārtējo uzmanības. nekā rāpuļu saimnieki.

Reptiļu saimniekiem no visiem dzīvniekmīļiem esot vissliktākā humora izjūta.

1980. gadā Amerikas Savienotājās valstīs veiktā pētījumā, kura autori ir psihologi Alīna un Roberts Kidi, secināts, ka čūsku īpašnieki parasti ir noteikumu pārkāpēji, kuriem patīk atšķirties no citiem un kuriem nepatīk vienveidīgi darbi, kur ātri iestājas rutīna.

Savukārt bruņurupuču saimnieki ir smagi strādājoši, uzticami un, pretstatā saviem izraudzītajiem mīluļiem, ļoti mobili.

Portāla Careerbuilder.com veiktā interneta aptaujā atklājies, ka čūsku īpašnieki parasti ir vislabāk atalgotie no visiem dzīvnieku īpašniekiem.

Putnu mīļi

Putnu mīļi

Putnu mīļi ir pavisam no citas "sugas" kā suņu un kaķu mīļi. Tie ir daudz sabiedriskāki un ekspresīvāki, proti, atklātāk pauž savas jūtas un emocijas.

Sievietēm, kuras par saviem mājas mīluļiem izvēlas putnus, patīk dominēt.

Portāla Careerbuilder.com veiktā interneta aptaujā atklājies, ka putnu īpašnieki visbiežāk ir apmierināti ar darbu, kur strādā.

Zirgu mīļi

Foto: PantherMedia/Scanpix

Zirgu mīļi

Zirgu mīļi ir neatlaidīgi un vērsti uz introspekciju jeb savu iekšējo pārdzīvojumu vērošanu un analīzi, koppētījumā secinājuši psihologi Alīna un Roberts Kids (ASV). Tajā pašā laikā zirgu mīļi pret citiem esot salīdzinoši vēsi.

Vīrieškārtas zirgu īpašnieki ir dominējoši un agresīvi, bet sievietes – tādas, kas dzīvi uztver viegli.

Zivtiņu mīļi

Zivtiņu mīļi

Tos, kuriem mājās ir akvārijs ar zivtiņām, apkārtējie vērtē kā vienus no patīkamākajiem un pievilcīgākajiem cilvēkiem, secināts Oregonas universitātē veiktā pētījumā.

Zivtiņu īpašnieki ir optimistiski, cerību pilni, taču salīdzinoši intraverti. Viņiem materiālās vērtības dzīvē nav galvenās.

Izmantota informācija no portāliem Onegreenplanet.org, Chikagotribune.com, News.utexas.edu, Careerbuilder.com un Huffingtonpost.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!