Foto: Shutterstock

Našķi no galda, nebeidzami sausās barības krājumi bļodiņā un kauli, kas tomēr sunim var kaitēt - šīs pazīmes liecina par nepareizu mājas mīluļa barošanu. Piedāvājam Vetstreet apkopotos ieteikumus, kā novērst iespējamās suņa veselības problēmas, barojot viņu pareizi.

Katrs suņa saimnieks pie vakariņu galda noteikti ir saskāries ar to skatienu, kuru viņa virzienā raida četrkājainais draugs. Vai ir pareizi kādu pārtikas kumosu atlicināt arī sunim? Kā pareizi barot mājdzīvnieku un kā zināt, cik bieži viņu jābaro?

Portāls Vetstreet apkopojis biežākās pazīmes, kas liecina par nepareizu suņa barošanu. Taču atgādinām, ka visprecīzākās un mīluļa ēdienkartei atbilstošākās norādes var sniegt speciālists, piemēram, veterinārārsts.

Turklāt par suņa barošanu un veselīgu ēdienkarti vari lasīt arī šeit.

Barības trauciņš vienmēr pilns un pieejams

Foto: Shutterstock
Daudzi saimnieki suņa barības trauciņā ieber sauso barību un noliek dzīvniekam pieejamā vietā, līdz ar to ikreiz, kad viņš jūt izsalkumu, maltīte jau gaida. Turklāt saimnieki mēdz nemitīgi iztukšoto bļodiņu papildināt. Vai tā darīt ir pareizi?

Lai arī šķiet, ka tas ir nekaitīgi, tā nav. Suns ēd ļoti ātri un bieži vien nekontrolē, cik daudz ir apēdis. Tāpēc arī saimniekam ir grūtāk noteikt suņa apēstās barības daudzumu dienā.

Labāk par neierobežotu pārtikas daudzumu saimniekiem iesaka ieviest īpašu suņu dienaskārtību, noteiktu daudzumu barības dodot konkrētā laikā.

Pārāk liels barības daudzums var sunim radīt lieko svaru un aptaukošanos.

Pārāk daudz našķu

Foto: Shutterstock
Protams, saimnieks vēlas savam četrkājainajam draugam izrādīt uzmanību un apliecināt, cik suns ir īpašs un mīlēts, taču to nevar darīt ar pārāk lielu daudzumu saldumu.

Suņi nepieciešamo kaloriju daudzumu ik dienas uzņem ar savu barību, tāpēc saldumi ir papildu našķis, ar ko aizrauties nevajadzētu. Gardumi gan palīdz iemācīt kādu komandu, jo sunim ir interesantā kaut ko darīt, ja pēc tam viņš tiek pacienāts.

Lai arī varētu šķist, ka mazie suņu cepumi un citi kārumi ir nekaitīgi, lielā daudzumā, protams, tie var ietekmēt suņa veselību, tostarp svaru. Turklāt - arī ikdienas maltīti var pārvērst interesantāku, piemēram, pabarojot suni pēc kopīgi pavadītas skriešanas vai bumbiņas mētāšanas.

Vai ievēro vienādu daudzumu barības?

Foto: Shutterstock
Suņa mīlīgās acis un priekā luncinātā aste, protams, uz saimnieku iedarbojas emocionāli, taču tikai mīluļa saimnieks nosaka, kāds ir dzīvnieka barības daudzums.

Nav jāpiepilda barības trauciņš līdz pat malām, lai noteiktu, cik daudz no tā suns apēdīs, līdz būs paēdis. Kā jau iepriekš minēts, suns apēdīs teju visu, ko esi iebēris trauciņā, tāpēc rūpīgi jāseko līdzi tās daudzumam.

Tiesa, suņa izmērs ietekmē porcijas lielumu, tāpēc labāk konsultēties ar speciālistu, kas palīdzēs saprast, kāds ir optimālais suņa barības devas daudzums un cik bieži dienā tas jānodrošina. Barības apjomu ērti mērīt ar lāpstiņu, kas tiek izmantota, lai iebērtu suņa pārtiku bļodiņā.

Dzīvnieku barošana no galda

Foto: Shutterstock
Viens gabals gaļas tur, otrs gabals gaļas šeit... It kā nekas sevišķs. Tomēr atceries - suņa aizkustinošais skatiens savu barības devu jau ir izbaudījis, tāpēc neļaujies vājumam un nepieradini savu mīluli pie regulāras našķošanās no ģimenes galda.

Protams, runa nav tikai par gaļu, kas sunim labi garšo. Daudz kaitīgāk ir ņemt vērā suņa izmisīgo skatienu, vērstu pret galdu, un iedot kādu dzīvniekam ne īpaši veselīgu produktu, piemēram, šokolādi, vīnogas, rozīnes.

Jo vairāk suns saņems barību ārpus sava barības trauciņa un ieteicamās dienas normas, jo vairāk tas ietekmēs dzīvnieka veselību. Kā jau iepriekš minēts, lieks pārtikas daudzums, saprotams, var izraisīt aptaukošanos, kā arī palielināt dzīvnieka svaru.

Vecumam neatbilstošs ēdiens

Foto: Shutterstock
Protams, nevar salīdzināt kucēna un pieauguša suņa pārtiku, tāpēc rūpīgi jāseko līdzi tam, vai nav pienācis laiks kucēniem paredzēto pārtiku nomainīt pret citu.

Turklāt nav runa par to, ka kucēniem jāēd tikai mitrā barība un pieaugušajiem suņiem - sausā. Jāņem vērā, ka katrai vecuma grupai nepieciešamas uzturu bagātinošas vielas atbilstošā pārtikā.

Turklāt mierīgam mājas mīlulim vajadzēs nedaudz citādāku barību nekā sunim, kas dienas pavada aktīvi.

Arī par suņiem atbilstošo pārtiku noteikti konsultējies ar speciālistu, kas vislabāk varēs ieteikt gan dzīvnieka vecumam un svaram, gan dzīves apstākļiem piemērotāko barību.

Īsti kauli

Foto: Shutterstock
Nav nozīmes, cūkas, zivs vai vistas kauls, tie visi ir sunim kaitīgi. Kaula graušanas laikā kāda daļa var iesprūst barības vadā vai arī uzreiz kaklā, tādējādi izraisot dažādas traumas, piemēram, mēlē vai kaklā.

Ja suns ir apēdis kaulu un izturas neparasti, jāmeklē veterinārārsta palīdzība. Var gadīties, ka suns jāoperē, taču ievainojumi mēdz būt arī salīdzinoši viegla formā. Lielākie kauli var iesprūst suņa barības vadā.

Labāk būs, ja mīlulim citu dzīvnieku gaļu dos bez kaula, lai saimnieks būtu drošs, ka ēšanas laikā nebūtu traumu.

Strauja ēdiena norīšana

Foto: Shutterstock
Iepriekš minēts, ka suņi savu pārtiku apēd ļoti ātri. Tāpēc saimniekiem vajadzētu uzmanīt savus mīluļus, lai tie tomēr pārāk ātri nenotiesā maltīti. Atsevišķas suņu šķirnes, piemēram, labradors, bīgls, korgijs un citas ēd ļoti ātri.

Strauja barības uzņemšana var radīt vēdera piepūšanos un gāzes.

Saimniekam, redzot, ka suns ļoti ātri visu apēd, vajadzētu padomāt par šī tempa samazināšanu, piemēram, visu barības porciju sadalot mazākās, tādējādi ļaujot dzīvnieka vēderam kaut nedaudz atpūsties un paspēt apstrādāt uzņemto maltīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!