Foto: AFP/Scanpix

Vēsturisks notikums novērots Somālijā, Āfrikā, kur manīts pirmais zilonis pēdējo 20 gadu laikā, vēsta Capitalfm.co.ke. Aktīvās karadarbības un bīstamo dzīves apstākļu dēļ ziloņi valstī ir apdraudēti, un arī redzētais zilonis tajā nav ilgi uzkavējies, taču dzīvnieku aizstāvji šo notikumu uzskata par būtisku.

30 gadus vecais zilonis Morgans jau kopš pagājušā gada decembra ir aprīkots ar raidītāju. Lielais savvaļas dzīvnieks sākotnēji dzīvojis Kenijā, taču februāra vidū pēkšņi sācis doties kaimiņvalsts Somālijas virzienā. Pēc trīs nedēļām Morgans sasniedzis vietu, kur pēdējo 20 gadu laikā nebija uzturējies neviens zilonis.

Ians Duglass-Hamiltons, ziloņu aizsardzības organizācijas pārstāvis, par Morgana ceļojumu saka: "Acīmredzot zilonim kaut kas bija padomā." Organizācija ir tā, kura ar raidītājiem aprīko vairākus simtus Āfrikas ziloņu. Šis pārgājiens liecina, ka Kenijas un Somālijas robeža kļūst arvien drošāka, tāpēc atgriezties varētu vēl citi ziloņi.

Tiek ziņots, ka pirmajā naktī Morgans nogājis aptuveni 20 kilometrus, bet tad atpūties biezā mežā, līdz nākamajā dienā turpinājis mērķtiecīgi doties Somālijas virzienā.

Somālijā pēdējos gados notikusi aktīva karadarbība, kas šo Āfrikas reģionu padarījusi īpaši nedrošu un bīstamu gan cilvēkiem, gan dzīvniekiem. Tāpēc šis novērojums, kad zilonis labprātīgi devies uz Somāliju, uzskatāms par īpaši būtisku.

Portāls Atlasobscura.com vēsta, ka ziloņi nepieciešamības gadījumā pieveiks lielus attālumus, lai atrasu ēdienu, padzertos vai nokļūtu pie saviem sugas brāļiem. Tiesa, Morgans Somālijā bijis vienīgais, tāpēc, citus ziloņus neatradis, ilgi neuzkavējās un devās atpakaļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!