Vienkopus novērotā ķirzaka un citrontauriņš liecina, ka daba jau palēnām mostas no ziemas aukstuma un dzīvās būtnes bauda pirmos saules starus. Novērojums noticis Plāņu pagastā pie Gaujas.

Portālā Dabasdati.lv ievietotā informācija liecina, ka šogad vienlaikus novērota gan pļavas ķirzaka (Lacerta vivipara), gan krūkļu baltenis jeb citrontauriņš (Gonepteryx rhamni). Ievietotajos fotoattēlos redzams gan tauriņš, gan ķirzakas aste. Jāpiebilst, ka šis ir pirmais lidojošais taurins, jo iepriekš novēroti tauriņi, kas bija sasaluši vai gājuši bojā.

Latvijas Dabas muzejā stāsta, ka pagājušajā gadā ķirzakas redzētas pat par nedēļu ātrāk. Līdzīgi kā šogad, ķirzaka Ogres rajonā parādījusies līdz ar pirmajiem saules stariem.

Arī tauriņi pērn parādījušies agrāk nekā šogad. Dabas muzejā stāsta, ka tie pagājušajā gadā redzēti pat februāra beigās.

Taču gan ķirzakas, gan tauriņi parādās tur, kur sāk spīdēt saule un paliek siltāks laiks.

Tāpat muzejā stāsta, ka Kuzemes pusē jau esot manītas skudras. Tur gan esot siltāks, jo Vidzemē un Latgalē daudzviet zemi vēl klāj sniegs.

Informācija Dabasdati.lv mājaslapā liecina, ka krūkļu baltenis tiek novērots arvien ātrāk. Pēdējo gadu laikā tas novērots jau marta sākumā, savukārt iepriekš pirmoreiz manīts pat aprīlī.

Arī ķirzakas parasti novērotas galvenokārt marta beigās vai aprīlī.

Jau vēstījām, ka Latvijā netipiski agri atgriezušās zosis, kā arī citi putni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!