Foto: Shutterstock
Raganu ķecerības un ielas šķērsošana kā neveiksmes simbols – tas tiek piedēvēts melnas krāsas kaķiem. Taču laika gaitā attieksme pret šādas krāsas mīluļiem ir mainījusies, turklāt viena no kaķu šķirnēm pat ir mērķtiecīgi radīta melna.

Vai visām šķirnēm ir pieļaujams melns kažoks? Kādos vārdos cilvēki mēdz saukt savus melnos mīluļus? Vai melnas krāsas kaķi ir populārāki par citiem? Uz šiem jautājumiem atbildes meklē portāls "Cats.about", piedāvājot dažus interesantus faktus par melniem kaķiem. Varbūt melnu kaķi var uzskatīt par vienu no Helovīna simboliem?

Ne visi melnie kaķi ir pilnībā melni

Foto: Shutterstock
Melnā krāsa ir viena no pamatkrāsām, kas sajaucoties kaķos veido tālākās kažoka krāsas. Kā citas krāsas var minēt, piemēram, rudu vai baltu.

Tā kā kaķa kažoka krāsu ietekmē gēni, ne visi kaķi mēdz būt pilnībā melni, tostarp arī tiem kaķiem, kuru kažoks ir šķietami melns, saules gaismā var parādīties vēl citas nokrāsas.

Lai rastos pilnībā melns kaķis, bieži vien nepieciešami dominantie melnie gēni no abiem vecākiem. Ja tikai vienam no kaķēna vecākiem ir melnais gēns, proti, viens kaķis ir melns, bet otrs – citā krāsa, iespēja, ka metienā kaķēni piedzims melni, samazinās.

Melns kaķis kā veiksmes simbols

Foto: Shutterstock
Lai arī agrākos laikos un dažviet arī joprojām melni kaķi tiek saistīti ar teju vai melno maģiju un neveiksmi, ir kultūras, kurās melni četrkājainie draugi tiek uzskatīti kā veiksmes simbols.

Daudzviet Āzijā un Lielbritānijā melns kaķis nes veiksmi. Tiesa, Lielbritānijā cilvēki tomēr neatzīst to, ka melns kaķis šķērso ielu, tāpēc tā joprojām tiek uzskatīta kā slikta zīme.

Piemēram, Anglijas pilsētā Jorkšīrā tiek uzskatīts – labi, ja cilvēkam pieder melns kaķis, taču slikti, ja melns kaķis šķērso ceļu kāda cilvēka priekšā.

Bombejas kaķis – "oficiāli melnais"

Foto: Shutterstock
Šķirņu kaķi dzimst vairākās krāsās, taču katras šķirnes standarts nosaka, kuras tieši ir šīs krāsas. Taču Bombejas kaķis ir vienīgais, kura "oficiālā" jeb standarta kažoka krāsa ir melna.

Jāpiebilst, ka Bombejas kaķis ir mērķtiecīgi radīta šķirne, sākotnēji krustojot melnu Amerikas īsspalvaino kaķi ar burmu. Pirmajā reizē tas nav izdevies, taču ar laiku izveidojusies tāda kaķu šķirne, kādu to zina tagad. Krustošanas mērķis bija radīt melnu kaķi, kas vizuāli atgādinātu mazu panteru.

Plašāk par Bombeja šķirnes kaķiem lasiet šeit.

Melnu krāsu pieļauj arī citām šķirnēm

Foto: Shutterstock

Ne visi melni kaķi tiek saukti par "Melnīšiem"

Foto: F64

Melnie kaķi – lielākie cilvēku mīluļi

Foto: Shutterstock

Biežāk cilvēki baidās no melniem kaķiem

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!