Foto: Shutterstock
Lai arī daudzi cilvēki uzskata, ka zoodārzs nav labākā vieta dzīvniekam un ka tā patiesībā nemaz nedarbojas zvēra interesēs, pētnieki no Cīrihes universitātes Vācijā konstatējuši, ka īpaši atsevišķu sugu pārstāvjiem dzīve zoodārzā būtu pat vēlama, ziņo "Science Daily".

Dzīvnieki savvaļā ir apdraudēti, jo viņiem var trūkt pārtika, viņi var kļūt par medījumu, tikt pakļauti bargiem laikapstākļiem, savukārt dzīvnieki zoodārzā no liekiem kairinājumiem ir pasargāti, vēsta viens no jaunākajiem nozares pētījumiem. Pētnieku komanda apskatījusi vairāk nekā 50 dzīvnieku sugas, un pētījuma mērķis bijis noskaidrot, vai zvēriņi zoodārzos dzīvo ilgāk par tiem sugas brāļiem, kuri uzturas savvaļā.

Pamatojoties uz pieejamajiem datiem par dzīvnieku dzimstību, mirstību un dzīves ilgumu, pētnieki noteikuši, ka četras no piecām apskatītajām sugām zoodārzos dzīvo ilgāk. Tostarp tiek minētas, piemēram, zebras, bebri, lauvas, bifeļi un citi. "Šķiet, ka pat plēsoņām dzīve savvaļā nav bez briesmām," teicis Makus Klauss, Cīrihes universitātes profesors un dzīvnieku speciālists.

Tāpat ilgāk zoodārzos dzīvo mazāku sugu pārstāvji, piemēram, zebiekstes, cirsļi un citi. Šie dzīvnieciņi bieži ir pakļauti plēsoņu nagiem, tāpēc viņu izdzīvošana savvaļā, saprotams, tiek apdraudēta.

Tiesa, pētījumā arī norādīts uz atsevišķiem faktoriem, kas var ietekmēt pētījuma rezultātus. Piemēram, vērā ņemti vēsturiski dati par dzīvniekiem, kas reiz mituši dažādos zoodārzos. Pētījumā neesot iekļauti mūsdienās dzīvojošie zvēri, tāpēc pētnieki pieļauj, ka situācija, piemēram, iekļaujot datus par šo gadsimtu, varētu būt citāda.

Tāpat pētnieku komanda norādījusi, ka jāņem vērā ne tikai pats fakts, ka zoodārzos zvēri spēj aizvadīt ilgāku mūžu, bet arī iestāžu kompetence un prasme nodrošināt adekvātus dzīves apstākļus un visu nepieciešamo dzīvnieka labklājībai. "Mūsu pētījuma svarīgākais vēstījums ir tas, ka dzīve savvaļā nemaz nav kā paradīze," atgādina profesors Klauss.

Plašāk par pētījumu lasiet šeit.

Savukārt par to, kādos apstākļos mīt dzīvnieki Klaipēdas zoodārzā Lietuvā un ko par to saka atbildīgās iestādes, lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!