Lila jeb Mazā Baba ir kaķenīte, kurai ar saimniekiem ir paveicies, tā gribas teikt, iepazīstot dzīvnieciņu, kuru daba radījusi ar pavisam īpašu izskatu. Viņa allaž paliks kā kaķēns, taču Babas dzīvotprieks ir neizmērojami lielāks.

Babas saimnieks Maiks Bridavskis "MansDraugs" pastāstīja, ka viņa mīlule nudien esot viena no īpašākajām kaķenītēm pasaulē. Protams, to var ietekmēt gan tas, ka īpaši izveidotajam "Instagram" profilam, kurā publicētas fotogrāfijas ar Babu, ir vairāk nekā miljons sekotāju, gan tas, ka kaķenītei ir iedzimtas veselības problēmas. Taču nu jau Baba ir vairāk nekā piecus gadus veca, dzīvespriecīga, mīlīga kaķenīte.

Bridavskis pastāsta, ka Baba atrasta 2011. gada jūlijā kādā kaķu bariņā kā mazākais dzīvnieciņš. Ilinoisā, ASV, labestīgi cilvēki nogādājuši Babu patversmē, kur tās dabiniekiem bijis skaidrs – viņai būs nepieciešama īpaša kopšana un uzmanība. "Kopš tā laika Baba kļuvusi par vienu no vispopulārākajiem kaķiem pasaulē," par Babas dzīvi līdz šim stāstīja viņas saimnieks.

Lai gan varētu šķist, ka vien vizuālais izskats padara Babu īpašu, patiesībā problēmas skar arī viņas iekšējos orgānus. Bridavskis skaidroja, ka viņa dzimusi kā pundurkaķēns, kas nozīmē, ka Baba nekad neizaugs liela un kaķēnam raksturīgo augumu un sava veida neveiklās darbības saglabās visu mūžu. Tāpat arī viņas kauli, kā jau pundurkaķēnam, ir ievērojami mazāki, tāpēc pārvietošanās sagādā īpašu piepūli. Kājiņas mīlulei ir īsas, bet ķermenis – garāks, atgādinot sesku, salīdzināja Bridavskis. Apakšžoklis ir īsāks, tāpēc pa Babas mutīti allaž rēgojas mēlīte. Tas gan netraucējot kaķenītei ēst, viņa labprāt mielojas kā ar sauso, tā slapjo barību. Babas saimnieks pastāstīja, ka kaķenītei ir vēl kāda neparasta īpašība – katrai ķepiņai ir vēl klāt viens pirkstiņš, kopā to ir 22.

Līdzās mīlīgajai mēlītei, kas saskatāma ikkatrā Babas fotogrāfijā, reti kurš palaidīs garām kaķenītes lielās, apaļās, izteiksmīgās acis. "Daži domā, ka ar tām viņa spēj ieskatīties nākotnē," pieļāva Bridavskis.

Kad Baba bijusi aptuveni gadu veca, kaķenītei diagnosticēta osteopetroze, kuras ietekmē kauli sablīvē, apgrūtinot pārvietošanos. "Baba ir vienīgā fiksētā kaķenīte, kura ir dzimusi ar šo slimību, un to ir grūti ārstēt," tā viņas saimnieks. Pusotra gada vecumā Baba gandrīz vairs nemaz nespējusi pārvietoties, taču Bridavskis atzinīgi izteicās par līdzcilvēkiem, kuri, ievērojuši Babu sociālajos tīklos, ieteica Bridavskim vērsties pie speciālistiem un ar magnētiskās rezonanses palīdzību nedaudz atviegot kaķenītes kustības. "Tagad viņa spēj lekt un skriet. Neviens par to pirms tam pat nebūtu iedomājies," teica Babas saimnieks.

Lasot ievērojamo problēmu klāstu, varētu šķist, ka kaķis savas dienas pavada ciešanās un sāpēs. Taču Bridavskis to noliedz, sakot, ka viņa mājdzīvnieciņš ir vesels, priecīgs kaķis, kuru viņš lutinot un lolojot kā karalieni. Jā, Babas izskats ir savā veidā valdzinošs, taču Bridavskis skaidroja, ka kaķenītei ir arī citas labas īpašības – viņai esot patīkams raksturs, ziņkāre, mierīgums un spēja pielāgoties gandrīz vai jebkurai situācijai. Līdzās Babai dzīvo vēl četri kaķi, taču Bridavskis lepojās, ka tikai īpašā Baba esot ar mieru braukt automašīnā un pat metro, ko ar saviem pārējiem kaķiem viņam būtu bail darīt.

Babas stāsts jau gadiem ilgi iedvesmojot cilvēkus un palīdzot skaidrot, ka ikkatram dzīvnieciņam šajā pasaulē ir vieta, un ka vēlams nelaimē nonākušajiem un īpašajiem mīluļiem palīdzēt. Kā priecājas viņas saimnieks, Baba ir piemērs tam, ka pat arī jocīga izskata kaķīši spēj iekarot cilvēka sirdi, viņu iedvesmot un likt aizdomāties par to, ka ne visi dzīvnieciņi piedzimst absolūti perfekti.

Sekot līdzi Babas interesantajai ikdienai var "Instagram" profilā, "Facebook" lapā, kā arī mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!