Foto: AP/Scanpix
Teju 60 gadu vecumā jau būt vecvecvecmāmiņai trīs atvasēm – kur tas iespējams? Atbilde meklējama gorillu pasaulē, un ASV mīt vecākā savas sugas pārstāve pasaulē. Iepazīsti viņas stāstu!

Šobrīd vecākā nebrīvē dzīvojošā gorilla ir Kolo, kura dzimusi 1956. gada 22. decembrī Kolumba zoodārzā ASV. Kā liecina informācija mājaslapā, kas apkopo Ohaio štata vēsturi, Kolo esot arī pirmā gorilla, kas dzimusi nebrīvē. Izrādās, Kolo dzimšana Kolumba zoodārzā var tikt uzskatīta par nejaušību, jo viņas vecāki, gorillu pāris Millija un Barons Makombo 1950. gada 22. decembrī nokļuva sniega vētrā Ņujorkā. Dzīvnieku pārvadātājs zvanījis savam draugam, Kolumba zoodārza darbiniekam. Viņš piekritis palīdzēt ārkārtas stāvoklī un gorillas izmitināt zoodārzā, kur primāti nogādāti pēc pāris nedēļām. Millija un Barons Makombo kļuva par pirmajiem gorillām Kolumba zoodārzā.

Divus gadus pēc šī notikuma dzimusi Kolo, un viņas parādīšanās uzskatīta par lielu notikumu. Kā jau minēts, Kolo ir pirmā nebrīvē dzimusī gorilla, kas dzīvnieku pasaulei kalpoja par dzīvu pierādījumu – arī nebrīvē dzīvnieki var vairoties. Turklāt Millijas grūsnība palīdzēja rast atbildes uz daudziem jautājumiem, kas tolaik valdīja par gorillu dzīvi, piemēram, grūsnības ilgums (tas bija 250 dienas ilgs).

Taču ar to gorillu pēctecība neapstājās. Kolo piedzima meita Emmija, savukārt viņa dzemdēja Koru, kurai arī ir savi pēcnācēji. Interesanti, ka Kolo mazdēli Mosuba un Makombo Otrais savulaik uzskatīti par vienīgajiem gorillu dvīņiem pasaulē un ka Kolo mazmazdēls Timu ir pirmais izdzīvojušais gorillu mazulis, kas ieņemts mākslīgā ceļā. Kā ziņo portāls "Phys.org", Kolo ir māmiņa trim bērniem, vecmāmiņa 16 primātiem, vecvecmāmiņa 12 atvasēm un vecvecvecmāmiņa trim gorillu bērniem.

Foto: AP/Scanpix

Kolumba zoodārzs sevi pozicionē kā līderi gorillu attīstībā, aprūpē, sugas saglabāšanā. Šajā zoodārzā gadu laikā dzimuši vismaz 30 šīs sugas pārstāvji, tādējādi ļaujot zoodārza darbiniekiem un ļaudīm visā pasaulē vairot izpratni par gorillām, šo primātu attīstību, dzīves ciklu, paradumiem.

2016. gada 22. decembrī Kolo svinēs savu 60. dzimšanas dienu, bet pirms tam Kolumba zoodārza pārstāvji ķērušies klāt gorillas dzīves kvalitātes uzlabošanai. Kā ziņo zoodārza pārstāvji, Kolo veikta veselības pārbaude, kuras laikā apskatīts iekaisums gorillas rokā. Tāpat esot paņemti arī daži ādas paraugi, lai noskaidrotu, kāds ir Kolo veselības stāvoklis. Taču šobrīd būtiskas briesmas viņas dzīvībai gan nedraudot, un Kolo atpūšoties rūpīgā darbinieku uzraudzībā.

Lielie, masīvie dzīvnieki ir vieni no lielākajiem primātiem pasaulē. Salīdzinot ar gorillu vidējo vecumu, Kolo ir nodzīvojusi teju vai divtik ilgu mūžu. Kamēr Kolo mērķtiecīgi iesoļo 61. gadu desmitā, mātītes dzīvo vidēji 37 gadus, bet tēviņi – 31 gadu, liecina informācija zoodārza mājaslapā.

Un, lai arī tas varētu šķist neparasti, arī šiem lielajiem dzīvniekiem ir savi ienaidnieki. Zoodārza mājaslapā vēstīts, ka vieni no bīstamākajiem gorillu ienaidniekiem ir leopardi, čūskas un cilvēki. Leopardi iecienījuši jaunākās gorillas, bet cilvēks primātus medī gaļas, medību lomu un arī pārdošanas dēļ. Protams, sava artava ir arī mežu izciršanai, kas apdraud gorillu izplatību.

Kamēr vecvecvecmāmiņa Kolo vēl nav 60 gadus veca, video zemāk vari ielūkoties, kā gorilla sagaidīja savu 59. jubileju!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!