Foto: AFP/Scanpix
Pūkainais kažoks kā lauvai, bet melnās strīpas kā tīģerim – tāds ir abu minēto sugu mīlestības auglis līģeris, kas dzimis Krievijā. Retais dzīvnieciņš parādīts arī mediju pārstāvjiem.

Kā ziņo "Phys.org", līģerēns Cars dzimis ceļojošajā zoodārzā Krievijā. Zoodārza īpašumā ir gan lauvu tēviņš, gan tīģeriene. Viņai kopumā esot dzimuši trīs līģerēni, taču izdzīvojis vien Cars. Lai uzsvērtu šī neparastā krustojuma nozīmi, mazulim piešķirts visai dižciltīgs vārds, tādējādi radot asociācijas ar reiz Krievijā valdošajiem spēkiem.

"Mēs viņu neturam būrī, jo ārā ir pārāk auksti," teicis zoodārza vadītājs Ēriks Airapetjans, ar jaundzimušo pozējot sanākušajiem mediju pārstāvjiem. "Mēs viņu turam telpās, viņš pat guļ mūsu gultā."

Cars ir jau nepilnus trīs mēnešus vecs, viņš dzimis tuvu Rostovai pie Donas 2016. gada 11. novembrī. Par mazuli visu šo laiku galvenokārt rūpējušies zoodārza darbinieki, barojot Caru ar govs pienu. Dienā viņš patērē aptuveni litru baltā šķidruma.

Cara māmiņa, tīģeriene Princese, pārcieta diezgan smagas dzemdības, tāpēc zīdīt savu atvasi pati viņa nav spējusi, teikts zoodārzā. Savukārt Cara tēvs ir Cēzars. Likumsakarīgi, ka arī viņu mazulim bija jāpiešķir kāds dižciltīgs vārdiņš.

"Šādi hibrīdi ir ārkārtīgi reti. Galvenokārt viņi ir daudz vājāki par lauvu mazuļiem vai tīģerēniem," teicis Maskavas Darvina vēstures muzeja pētnieks Dmitrijs Miloserdovs. "Taču, ja par viņiem labi rūpējas, viņi var izaugt un nodzīvot diezgan ilgi."

Mazulis pagaidām netiekot laists pie vecākiem, jo joprojām ir pārāk mazs un vājš. "Mēs par viņu rūpējamies un esam ļoti lepni par mūsu mazo, unikālo, strīpaino dārgumiņu," teicis zoodārza pārstāvis.

Lauva un tīģeriene kopā dzīvojuši jau gadiem ilgi, tāpēc viņu pārošanās zoodārzā neesot bijusi pārsteigums. Abi dzīvnieki mīlas priekus baudījuši pārošanās laikā, kad dzīvnieki piedzīvo hormonu vētras, un zoodārza darbinieki nolēmuši abus dzīvniekus salaist kopā. Kad noskaidrojies, ka Princese ir grūsna, zoodārza darbinieki priecājušies. "Tas ir tik reti! Pasaulē ir vien aptuveni 20 līģeru," tā pārstāvis. Šāda krustojuma atvase varot piedzimt vien nebrīvē mītošiem zvēriem, jo savos dabiskajos apstākļos ne lauva, ne tīģeris nesatiekas. Lauvas galvenokārt mīt Āfrikā, bet tīģeri – Āzijā.

Lai arī pašlaik līģeris Cars vēl ir vājš, pieaugot viņš, ticams, būs pat lielāks par lauvu un tīģeri, kā arī svērs ap 400 kilogramiem.

Līģeris ir lauvu tēviņa un tīģerienes mazulis. Savukārt par tiglonu sauc lauvenes un tīģeru tēviņa atvasu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!