Foto: Shutterstock
Nereti tieši ausis četrkājainā drauga koptēlam piešķir īpašu odziņu, un ar stāvām, izteiksmīgām austiņām var lepoties vairāki mīluļi. Šķirņu aprakstos pat pavīd salīdzinājumi ar taureņu un sikspārņu spārniem, piešķirot daudzu sunīšu kopskatam neparastu pieskaņu. Par kuriem mīluļiem ir runa?

Jāatgādina, ka ne visiem suņiem ir stāvas ausis. Tās var būt arī, piemēram, nokarenas, nedaudz ielocītas uz iekšu, kā arī pavisam lielas, par ko esam vēstījuši šķirņu apkopojumā šeit.

Atceries, ka katra saimnieka pienākums ir rūpēties par sava mīluļa veselību, ne tikai pienācīgi barojot sunīti, bet arī mazgājot viņu, kopjot un tīrot austiņas. Saprotams, tas noteikti nebūs pats patīkamākais process, taču palīdzēs pasargāt dzīvnieciņu no veselības problēmām, iekaisumiem, ausu ērcītes un citām ķibelēm, kas var piemeklēt katru četrkājaino draugu. Ja nezini, kā tas darāms tavam sunītim, konsultējies ar veterinārārstu vai šķirnes audzētāju. Tas palīdzēs saprast, kādām problēmām pakļauts attiecīgās šķirnes pārstāvis, un audzētājs spēs pastāstīt, kā kopjamas mīluļa austiņas un noteikti arī pārējās ķermeņa daļas.

Franču buldogs ar sikspārņa ausīm

Foto: Shutterstock

Mazais, kompaktais franču buldogs ir liels cilvēku draugs, kurš ļoti pieķeras savam saimniekam un ir kā uzburts uz bērniem. Suns parasti draudzīgi sasveicinās ar ikvienu ciemiņu. Šis piemīlīgā purniņa un "sikspārņa" ausu īpašnieks vienlīdz labi jutīsies kā pilsētas dzīvoklī, tā privātmājā.

Kā liecina Starptautiskās Kinoloģiskās federācijas apstiprinātais šķirnes standarts, franču buldoga ausis ir vidēja lieluma, platākas tuvu galvai un noapaļotas galos. Ausis ir stāvas un diezgan tālu viena no otras.

Interesanti, ka tiem, kas nekādi nevar atšķirt franču buldogu no angļu buldoga, viena no pazīmēm, ko paturēt prātā, noteikti ir suņa ausis. Franču buldogam tās ir stāvas, bet angļu buldogam nokarenas. Tiesa, franču buldoga "mazo brāli" Bostonas terjeru gan var noturēt par "francīti", jo arī šim sunītim, par ko var lasīt turpinājumā, ir līdzīgi stāvas austiņas.

Lasīt vairāk

Suņu pasaules 'taurenīši' – draiskulīgie papiloni

Jautāsiet, kā gan var salīdzināt suni ar taurenīti? Taču šādam salīdzinājumam ir labs pamatojums, kas rodams franču valodā un tās tulkojumos. Turklāt īpašs ir ne tikai šķirnes nosaukums, bet arī tās pārstāvju izskats, kas liek ne vienam vien saimniekam atmaigt un priecāties līdz ar draisko suņuku.

Tulkojumā no franču valodas vārda "papillon", kas apzīmē taurenīti, šī suņu šķirne guvusi savu nosaukumu. Četrkājaino draugu stāvās un pūkainās austiņas rada asociāciju ar mazajiem taurenīšiem, kas izpletuši spārnus un lidinās apkārt. Ņemot vērā draiskulīgo un rotaļīgo papilonu raksturu, šķiet, ka šķirnes nosaukums pilnībā sevi attaisno.

Ielūkojoties tuvāk šķirnes raksturumā un standartā, nosakāms, ka papilonam ir stāvas, lielas austiņas, ko klāj gara, pat viļņaina spalva. Turklāt papilons var piedzimt arī ar nokarenām austiņām, taču tad šādus sunīšus sauc nevis par papiloniem, bet falēnēm (austiņas joprojām ir pūkainas un ar garu spalvu, taču nav vairs stāvas).

Lasīt vairāk

Velsas korgijs ar ausīm kā lapsai

Velsas korgiji izskatās tik piemīlīgi – īsas kājeles un garens, drukns ķermenis, skaistas, lielas ausis, labestīgas acis un purniņš gandrīz kā lapsai. Izrādās, šim sunim piemīt arī liela dūša un izveicība.

Arī Velsas korgija austiņas ir stāvas, lai arī mazākas nekā iepriekš aprakstītajiem mīluļiem. Taču ausis nav vis spicas, to gali ir viegli noapaļoti. Vērīgākie noteikti pamanīs sava veida līdzību ar lapsām, jo arī šīm viltniecēm ir visai līdzīga ausu forma un izvietojums.

Nav noslēpums, ka Velsas korgijus jau gadu desmitiem iecienījusi Anglijas karaliene Elizabete II. Gluži kā citi karaļnama iemītnieki, arī četrkājainie ganu suņi ir ieguvuši savu vietu galmā, viņiem pat esot savs apkalpojošais personāls, lai arī lielu daļu laika ar sunīšiem pavadot pati karaliene.

Lasīt vairāk

Populārais vācu aitu suns un viņa līdzinieki

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vācu aitu suns, ko tautā biežāk dēvē par vilku suni vai vienkārši vilku, ir šķirne, kuru, šķiet, pazīst ikviens. Tas ir daudzu iemīļots suns, jo ir ne vien ārkārtīgi pievilcīgs, bet arī ļoti gudrs, apķērīgs un viegli padodas apmācībai. Ne velti tieši vācu aitu suns ir galvenajā lomā tādos seriālos kā "Komisārs Reksis" un "Rintintins", kuru jaunākās sērijas savulaik ar nepacietību gaidīja kā lieli, tā mazi skatītāji gandrīz visā pasaulē. Vācu aitu suns ātri apgūst jaunus trikus un no visas sirds vēlas strādāt saimnieka labā!

Pasaulē populārajam vācu aitu sunim ir ne pārāk lielas ausis, kuras ir stāvas un nedaudz nosvērušās uz priekšu. Standartā pat norādīts, ka nokarenas ausis atzīstamas par kļūdu.

Starp citu, vācu aitu sunim ir arī ne mazums līdzinieku ar stāvām austiņām, un plašāk par citām šķirnēm, kas atgādina par tik populāro seriāla varoni Reksi, var lasīt šeit. Savukārt suņuka Hara saimniece Kristīne "MansDraugs" iepriekš pastāstījusi, kāpēc sunītim ir noļukušas ausis, kas liedzis četrkājainajam draugam piedalīties izstādēs.

Lasīt vairāk

Bostonas terjers, džentlmenis katrai dāmai

Foto: Shutterstock
Izskatās kā buldogs, bet nav buldogs. Kas tas ir? Redzot attēlā Bostonas terjeru, ne viens vien cilvēks noteikti padomās – tas taču franču buldogs! Tālu no patiesības tas gan nav, jo Bostonas terjera senčos tiešām nosakāmi franču buldogi. Kāpēc terjers nosaukts pilsētas vārdā un salīdzināts ar džentlmeni?

Bostonas terjeram, līdzīgi kā franču buldogam, ir stāvas austiņas, taču abiem suņukiem atšķiras ausu forma. Franču buldogam tās allaž būs apaļākas, savukārt Bostonas terjeram ausu līnija var būt nedaudz viļņota.

Turklāt īpatnējs un valdzinošs ir arī Bostonas terjera kažoka krāsojums, kā dēļ suņuks iesaukts par džentlmeni. Melnbaltā spalva kažokā nereti izveido tādu kā majestātisku uzvalka formu, tāpēc terjers salīdzināts ar pieklājīgu "kundziņu", kurš, nepārprotami, savaldzina ikvienas dāmas sirdi!

Lasīt vairāk

Aļaskas malamuts ar mazajām austiņām

Foto: Shutterstock

Čivava jeb Liels suns mazā ķermenī

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!