Foto: Shutterstock
Domājot par kaķīšiem un mīluļu izskatu, viens noteikti vizualizē bezgala pūkainu un lielu, cits – mazu un ar īsāku spalvu, bet vēl kāds vēlēsies, lai kaķim izskatā ir kāda īpaša "odziņa", piemēram, nokarenas austiņas. Tikmēr kāds priekšroku dos īsspalvainiem kaķiem. Ne velti pastāv uzskats, ka tie ir īpaši piemēroti alerģiskiem cilvēkiem, taču īsspalvainus un ārēji pievilcīgus kaķus izvēlas daudzi saimnieki.

Tāpēc šoreiz izvēlējāmies tās kaķu šķirnes, kuru pārstāvjus raksturo īsāka spalva vai fakts, ka spalva neklāj lielāko daļu kaķa ķermeņa.

Ja vēlies plašāk iepazīt citas kaķu šķirnes, šeit atradīsi kaķus, kuri izaugs neparasti lieli, bet šeit – kaķus, kuru vokālās dotības noteikti dzirdēsi (par klusiem kaķiem vari lasīt šeit).

Sfinkss, viens no populārākajiem

Foto: Shutterstock

Nebūs melots, sakot, ka viens no populārākajiem un zināmākajiem "kailajiem" kaķiem noteikti ir sfinkss. Šī mīluļa nosaukuma zina pat tie, kas dzīvē sfinksu nekad nav redzējuši vai kas četrkājaino draugu ierauga, piemēram, kādā no dzīvnieku izstādēm.

Kaķu mīļotāju asociācijas mājaslapā publicētajā šķirnes standartā norādīts: lai arī, neapšaubāmi, viena no sfinksu izteiksmīgākajām pazīmēm ir tā, ka kaķi ir bez spalvas, patiesībā tā gluži nav. Mīluļa ķermenī jābūt kaut nelielai nojausmai par spalviņām, īpaši uz austiņām un deguntiņa.

Ieraugot sfinksu, daudzi cilvēki noteikti vēlēsies mīlulim pieskarties un prātos, kādas sajūtas šī darbība radīs plaukstai. Jāteic, ka sfinksa glaudīšana pati par sevi ir notikums, jo noteikti jauks priekšstatus par to, kādam tad jāizskatās un jābūt mājas mīlulim. Sfinkss pieskārienam šķiet ļoti silts, par spīti tam, ka kaķa ķermeni neklāj bieza spalva. Mīluļa āda ir maiga un patīkama.

Turpinot par sfinksa izskatu, noteikti jāmin tā formas, jo kaķis šķiet muskuļots un gana tievs. Tā kā izpaliek kaķa spalva, atklājas ikkatra ķermeņa kontūra, kas parāda kaķa vēderiņu un tievās kājiņas. Taču kaķis ir gana spēcīgs un atlētisks, lai arī ārēji var šķist ļoti trausls.

Tie, kuri domā, ka sfinkss sastopams vien ādas krāsā, diemžēl kļūdās, jo sfinkss var būt gan melns, gan balts, gan arī citās krāsās. Tāpat kaķīša izskatā var manīt vairāku krāsu salikumu, piemēram, melnu un rozīgu.

Raksturojot sfinksa temperamentu, tiek minēts, ka viņš ir ārkārtīgi mīļš, dzīvespriecīgs un ģimenisks. Šīs šķirnes kaķi nevēlēsies dzīvot savrupi, viņiem allaž vajadzēs cilvēka klātbūtni. Sfinkss gribēs būt uzmanības centrā, tāpēc kaķis var pastrādāt kādu cirka numuru un sasmīdināt visus apkārtējos. Smaidu noteikti raisīs arī kaķīša lielās un stāvās austiņas, kas kopā ar pārējā ķermeņa izskatu rada visai neparasta, taču bezgala valdzinoša mājdzīvnieka iespaidu.

Jāņem vērā, ka sfinkss regulāri jāmazgā, citādi mīluļa ķermenis var kļūt taukains.

Kailais pīterbolds no Sanktpēterburgas

Foto: Shutterstock

Devonas rekss ar spalvu kā aitas vilniņu

Foto: Shutterstock

Kornvolas rekss ar ziņkārīgi stāvajām austiņām

Foto: Shutterstock

Donas sfinkss, kurš radies nesen

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!