Foto: Shutterstock

AS "Tukuma Straume" ir pārsteigta par pretrunīgajiem un matemātiski neizskaidrojamajiem Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) veikto analīžu rezultātiem, tādēļ nevar sniegt savu skaidrojumu par iespējamo karbamīda klātbūtni produktos, portāls "Delfi" uzzināja uzņēmumā.

Uzņēmumā norāda, ka nav arī izprotams, kādēļ karbamīda pārbaudes veiktas Dānijas laboratorijā, kurā šīs analīzes nav akreditētas, bet citu vielu pārbaudes veiktas Vācijas "Eurofin Stain" laboratorijā, kurā arī karbamīda analīzes ir akreditētas.

"Analīžu rezultāti ir tik pretrunīgi, ka tos nav iespējams komentēt un izprast. Tika pārbaudītas gan sastāvdaļas, gan pats produkts, un atklātie karbamīda rādītāji matemātiski neiet kopā. Šīs analīzes vēl vairāk izskatās pēc nomelnošanas kampaņas sastāvdaļas, nevis pēc nopietnas izpētes un rūpes par dzīvniekiem," saka "Tukuma Straume" valdes priekšsēdētājs Aivars Podnieks.

No uzņēmuma paņemti divu izejvielu paraugi – putnu gaļas milti, kuriem konstatēts karbamīds 0,6%, un alus raugs – 0,8%. Tāpat paņemta kaķu barība, kurai konstatēta karbamīda klātbūtne 0,23% apmērā, un divi suņu barības paraugi, kuriem konstatēta karbamīda klātbūtne 0,25%.

"Iepriekšējās analīzēs bija 0,44%. Kur pazuda 0,19%? Recepte un izejvielas ir tās pašas. Turklāt, ja saskaita pēc receptes putnu gaļas miltu un alus rauga devas, tad sanāk vien 0,076%. Kur tad tie pārējie?!" neizprot Aivars Podnieks.

Uzņēmums gaida analīžu rezultātus no Vācijas "Agrolab" laboratorijas, kur nodoti pārbaudei arī cūku proteīna pulveris un dradžu milti. "Tukuma Straume" ir pārliecināta, ka Vācijas "Agrolab" akreditētajā laboratorijā analīzes būs precīzas un neraisīs nekādus jautājumus.

Kamēr nav skaidrības par analīžu rezultātiem, "Tukuma Straume" pilda PVD rīkojumu par barības izplatīšanas pārtraukšanu un atsaukšanu no tirgus.

Veterinārārsti un Zemkopības ministrija ir informējusi, ka tik niecīgs karbamīda daudzums dzīvniekiem nav kaitīgs, un suņu un kaķu īpašniekiem par saviem mīluļiem un viņu veselību nav jāuztraucas. Karbamīds ir normāla ādas un asins sastāvdaļa.

Uzņēmums atvainojas visiem klientiem par sagādātajām neērtībām un sola tuvāko divu nedēļu laikā viest skaidrību par ražotās barības nekaitīgumu.

Jau vēstīts, ka neatļautā viela karbamīds ir konstatēta arī citos laboratoriskajai izmeklēšanai nosūtītajos AS "Tukuma straumes" ražoto produktu un ražošanā izmantoto izejvielu paraugos.

Karbamīds konstatēts gan suņu, gan kaķu barībā.

Pēc tam kad suņu un kaķu barībā neatļautā viela karbamīds laboratoriski tika konstatēts vienā uzņēmuma ražotajā "Dogo ar mājputnu gaļu" partijā, PVD apturēja visas uzņēmuma noliktavā esošās suņu barības izplatīšanu līdz laboratorisko izmeklējumu rezultātu saņemšanai.

Piesārņotās dzīvnieku barības partijas ir jāizņem no tirdzniecības un jāiznīcina, skaidro PVD.

PVD turpina pārbaudes uzņēmumā, lai noskaidrotu, kā neatļautā viela varēja nonākt suņu un kaķu barībā.

Karbamīds (urīnviela) ir barības piedeva, kuru atļauts lietot atgremotāju ēdināšanā, bet suņu un kaķu barībā tā nedrīkst būt vispār.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!