Lai arī parasti šīs sugas papagaiļi ligzdo dobumos, Rīgas Zooloģiskajā dārzā mītošo sarkanastes žako pāris ligzdu izveidojis uz zemes, un tajā pavisam nesen izšķīlies mazulis, vērojams zoodārza darbinieku sagatavotajā video sižetā.

Pavasara sezonu zoodārzā "ieskandina" žako pāris, kas parūpējies par ģimenes pieaugumu. Kā stāsta zoodārza speciālists Māris Lielkalns, apmeklētājiem nu ir unikāla iespēja vērot, kā dzīvo putnu ģimene, jo parasti šīs sugas lidotāji ligzdu vijot dobumos, nevis uz zemes.

Pirmajās dienās pēc mazuļa izšķilšanās žako tēviņš skaidri rādījis, kurš ģimenē ir noteicējs, skaidro Lielkalns. Tēviņa pienākumos sākotnēji ietilpa arī žako mātītes un mazuļa pabarošana, taču nu putnēnu baro abi vecāki.

Parasti žako ligzdā tiek izdētas trīs līdz piecas olas, ko perē mēnesi, taču pēc izšķilšanās vēl trīs mēnešus mazuļi pavada ligzdā.

Sarkanastes žako ēdienkartē ietilpst augļi, ogas, ziedi, rieksti un sēklas, reizumis mielojoties arī ar kādu kukaini, stāsta speciālists.

Pirmo nedēļu laikā žako mazulis ir pilnībā atkarīgs no vecākiem, kuri savu atvasi silda un baro. Tāpēc zoodārza apmeklētājiem Lielkalns iesaka apbruņoties ar pacietību, jo mazulis, ja tiek sildīts zem pieaugušā putna, var nebūt uzreiz saskatāms.

Sarkanastes žako galvenokārt sastopams Āfrikā. Sarkanajā grāmatā tā iekļauta kā apdraudēta suga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!