Izpostot bišu stropus Somijā un Igaunijā, savvaļas lāči biškopjiem radījuši tūkstošos eiro mērāmus zaudējumus, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Šie posta darbi Somijā kļuvuši par nozīmīgu problēmu. Somijas nacionālā raidorganizācija YLE ziņo, ka šogad iznīcināti jau apmēram 70 stropi. Lāči to dara, lai mielotos ar medu.

Vienā no gadījumiem lāci neatturēja pat elektriskais žogs, un dzīvnieks izpostīja divus stropus tikai 100 metru attālumā no dzīvojamās mājas.

Saistībā ar lāču radītājiem postījumiem atbildīgās iestādes biškopjiem kompensācijās izmaksājušas vismaz 124 000 eiro.

Līdzīga situācija ir arī Somu līča otrā pusē – Igaunijā. Igaunijas laikraksts "Postimees" vēsta, ka dzīvnieku veiktie bojājumi lauksaimniecībā 2017. gadā bijuši tik lieli, ka visus kompensāciju pieteikumus izdevās apstrādāt tikai līdz maijam.

Lai arī lielākos zaudējumus nodarījuši vilki, uzbrūkot mājlopiem, lāči Igaunijā izpostījuši vairāk nekā 300 bišu stropus. Tāpat arī viņi iecienījuši skābbarības ruļļu ārdīšanu.

Kā novērst "zaglīgo" lāču atgriešanos – to par vienu no lielākajiem izaicinājumiem uzskata Somijas Biškopju asociācija.

Stropus var pārvietot tikai naktī, kad bites ir atgriezušās stropā, turklāt strops jānovieto vismaz trīs kilometru attālumā no iepriekšējās atrašanās vietas. Citādi bites nespēs atgriezties jaunajā mājvietā, skaidro BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!