Foto: Kadrs no video
Lieldienās balto stārķu ligzdu, kura aprīkota ar tiešraides kameru, apciemoja kāds pavisam negaidīts viesis – cits tēviņš. Un kas notiek, kad stārķu pāra idillē ienāk vēl trešais? Protams, ka strīds!

Skarbi cīniņi Lieldienās bija vērojami balto stārķu ligzdā, kas izvietota uz AS "Sadales tīkls" elektroapgādes balsta. Notikumi ligzdā aprīļa sākumā norādīja uz iespējamu pāra veidošanos, tomēr tiešraides aktīvākie vērotāji pēcāk norādīja, ka par pāri to saukt pāragri.

Atbilstoši putnu ārējām pazīmēm, pirms saimnieka atlidošanas ligzdā mēģinājis iemitināties cits tēviņš. Lieldienu brīvdienās satikās jaunpienācējs un, visticamāk, iepriekšējā gada ligzdas saimnieks – abi uzsāka nežēlīgu cīņu, ko uzvarēja pagājušā gada iemītnieks, kurš nodēvēts par Voltu.

"Tiešraides vērotāji vērš uzmanību, ka ligzdā, visticamāk, šobrīd saimnieko pagājušā gada pāris – tajā valda miers, putni to labiekārto un pārojas. Ceram drīzumā ieraudzīt arī mātīti perējam pirmās olas," ziņo "Sadales tīkls".

Pirms tam ziņojām arī to, ka ligzdā jau notikušas vairākas pārošanās epizodes un drīzumā varētu būt sagaidāms perēšanas perioda sākums.

2022. gada ligzdošanas sezonā pirmā ola tika izdēta 18. aprīlī, tai sekoja vēl vairākas, un stārķu pārim izdevās izaudzināt veselus četrus jaunputnus. Kā stāsta Latvijas Universitātes Bioloģijas institūta Ornitoloģijas laboratorijas darbiniece Dr.biol. Māra Janaus, šogad pirmā ola varētu būt sagaidāma ātrāk – ja kāda no pārošanās reizēm bijusi veiksmīga, pirmā ola var tikt izdēta jau nedēļas laikā.

"To, vai arī šogad varētu būt sagaidāmi četri stārķēni, paredzēt nevar. Stārķiem jābūt labi pārziemojušiem, kā arī svarīgi, lai migrācijas vietā būtu labi apstākļi. Ja stārķi kādu iemeslu dēļ būs savārguši, tas, protams, var kaitēt ligzdošanas sekmēm. Tomēr, tā kā konkrētie stārķi ir atgriezušies laikā, domājams, ka visam jābūt kārtībā. Paredzēt, vai vispār būs olas un cik, ir grūti, bet viss ir iespējams! Cerēsim uz kuplu stārķu ģimenes pieaugumu," komentē eksperte.

Jau ziņojām, ka 31. marta vakarā ar tiešraides kameru aprīkotajā balto stārķu ligzdā, kas uzvīta uz AS "Sadales tīkls" elektroapgādes balsta un kuras iemītnieki ikgadēji tiek dēvēti par Fāzi un Voltu, ir izveidojies stārķu pāris.

Seko notikumiem tiešraidē!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!