Baltijā lielākā ziedošo acāliju kolekcija jau plaukst pilnā sparā, paverot ziedus, kas krāsojas no baltas līdz karmīnsarkanajai krāsai.

Latvijā acālijas sāka audzēt 20. gadsimta sākumā. Latvijas Universitātē pirmā acāliju kolekcija gāja bojā 2. Pasaules kara gados. Pašreizējo kolekciju 1956. gadā sāka veidot profesors Rihards Kondratovičs – tajā ir šķirnes no Latvijas, Vācijas, Beļģijas, Nīderlandes un citām Rietumeiropas valstīm, kā arī no ASV un Ukrainas. Viņš nodarbojās arī ar acāliju selekciju un laikā no 1962. līdz 2017. gadam izveidoja 26 acāliju šķirnes, norādīts Latvijas Universitātes (LU) Botāniskā dārza mājaslapā.

Acālijas nav tipisks istabas augs – tās vairāk ir piemērotas siltumnīcas apstākļiem, kur ir iespējams nodrošināt piemērotu temperatūru un gaisa mitrumu, tāpēc bieži ir grūtības acālijas audzēt telpās ar centrālo apkuri. Tomēr, ja ir vēlēšanās un iespēja, var mēģināt tās saglabāt un no jauna uzziedināt nākamajā ziemā.

Acālijām patīk vēsas telpas (+10, +15 °C), tāpēc labākā vieta, kur augam atrasties, ir ziemas dārzs ziemā, bet ēnaina vieta dārzā – vasarā. Ir jāraugās, lai acālijas neiekalst, bet arī auga pārliešana skādēs – auga saknītes var sākt pūt. Vislabāk acālijas liet ar mīkstu ūdeni (lietus, izkusis sniegs). Ziedēšanas laikā acālijas nemēslo, to dara, kad ziedi ir nobiruši un acālijas krūma dzinumu gali ir nedaudz apgriezti, lai nākotnē veidotos kuplāks vainags. Pēc ziedēšanas ir arī īstais laiks augu pārstādīt, atceroties, ka kā substrāts jālieto skāba kūdra ar pH 4-5. Arī jāmēslo acālijas ir ar mēslojumu, kas paredzēts skābu augsni mīlošiem augiem, turklāt lai acālijas izveidotu ziedpumpurus un nākamajā ziemā bagātīgi ziedētu, tās intensīvi jāmēslo: 2-3 x mēnesī ar speciālajiem rododendru un acāliju minerālmēsliem - tie ir fizioloģiski skābi un palīdz uzturēt optimālo pH līmeni.

Var gadīties, ka acāliju apakšējās lapas dzeltē un sāk birt. Ja tas notiek rudenī, it īpaši pēc krūma ienešanas telpās, par to nav jāuztraucas – tas ir dabīgs process! Tomēr, ja acālijas jau pamatīgi sāk birdināt arī vēl zaļas lapiņas, jāraugās, vai augs nav pārliets, vai gluži pretēji – iekaltis un vai tam pietiek gaismas.

Kā skaidro LU Botāniskā dārza pārstāve Ilze Donova, arī šogad turpinās pērn aizsāktā tradīciju "Ziedu ceļos 2024". " Mēs esam iesaistījušies projektā "Ziedu ceļos" un mums ir tas gods un atbildīgais uzdevums kā pirmajiem atklāt šo brīnišķīgo ziedu ceļu ar Baltijā lielāko ziedošo acāliju kolekciju," viņa stāsta. Šogad akcija aicina ieraudzīt, atklāt un baudīt ziedu krāsas Latvijas skaistākajos dārzos Rīgā, Salaspilī, Kalsnavā, Raiskumā, Lēdurgā, Babītē, Dobelē un Rundālē.

14. februārī norisināsies tematiskais pasākums "Ar mīlestību doties Ziedu ceļos!". Visu mīlētāju dienā visas dienas garumā apmeklētājiem būs iespēja nobalsot par savu mīļāko mīlestības dzejoli, baudīt acāliju krāšņos ziedus ne tikai Acāliju mājas siltumnīcā, bet arī Gunitas Riekstiņas, pētnieces un aizrautīgas fotogrāfes, fotogrāfijās, piedalīties LU Botāniskā dārza gada abonementu izlozē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!