Foto: PantherMedia/Scanpix
Izraēlā pasaulē nācis puisēns, kura māte pirms diviem gadiem aizgāja mūžībā, bet pirms savas nāves sieviete bija paspējusi iesaldēt pāris embrijus, no kuriem vienu vēlāk iznēsājusi surogātmāte.

Kerena Aiješa un viņas vīrs Nisims neauglības ārstēšanas programmas ietvaros bija iesaldējuši vairākus embrijus, kurus vēlāk bija iecerēts ievietot sievietes dzemdē, bet tad 35 gadus vecajai Kerenai diagnosticēja vēzi, kas ģimenes plāniem pielika punktu.

Pēc ilgas un smagas ārstēšanās sieviete cīņu ar slimību zaudēja, bet pirms savas nāves viņa vīram bija likusi apsolīt, ka viņš embrijus izmantos, lai ļautu pasaulē nākt abu kopīgajam mazulim.

Kad beidzās sēru laiks, Nisims sievai doto solījumu turēja - iesākumā gan atbildīgās institūcijas atteicās atraitnim atdot sasaldētus embrijus, bet pēc vietējās avīzes iejaukšanās vīrietim tie tika izsniegti ar nosacījumu, ka viņš tos neizmantos Izraēlas teritorijā.

Šie ierobežojumi noteikti tādēļ, ka saskaņā ar Izraēlas likumdošanu, embriju ievietošana surogātmātes dzemdē atļauta tikai ar abu partneru piekrišanu, bet, tā kā šajā gadījumā bioloģiskā māte ir mirusi, viņas piekrišanu nav iespējams saņemt.

Nisims surogātmāti atradis ASV, un par šo pakalpojumu viņš sievietei samaksājis 100 tūkstošus šekeļu. Jaundzimušais puisēns esot veselīgs, bet jaunais tēvs ar lepnumu paziņojis, ka bērns ir līdzīgs gan viņam, gan viņa mirušajai sievai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!