Foto: Shutterstock
Daži pavisam vienkārši ieteikumi un zināšanas, piemēram, kā vislabāk sakārtot pārtiku ledusskapī, ne tikai palīdz ietaupīt un optimāli izmantot ledusskapja tilpumu, bet palīdz pat elektroieīcei izlietot mazāk elektroenerģijas.

Tomēr, pirmām kārtām, ir vērtīgi uzzināt, kā vislabāk un efektīvāk ledusskapi periodiski tīrīt. Tam nav nepieciešams tehniskais darbinieks vai elektriķis. Pietiks ar to, ja ik pa laikam ledusskapja tīrīšanai izmantosiet siltu ūdeni ar sodu vai arī ar etiķi. Neizmantojiet ledusskapja tīrīšanai abrazīvus vai pārāk spēcīgus tīrīšnas līdzekļus!

Tāpat periodiski jāpārbauda un jātīra ūdens savācējs un caurulīte, kas novada izkausēto ūdeni, jo gadījumā, ja saldētavā izveidosies pārāk daudz ledus, palielināsies enerģijas patēriņš un samazināsies saldētavas tilpums. Lai ledu atkausētu, izmantojiet sūkli ar karstu ūdeni vai arī atkausējiet ledusskapi.

Turpretī pārējos ledusskapja nodalījumus ir svarīgi pārāk nepārpildīt ar pārtiku, jo akustajam gaisam ir jācirkulē, lai tas varētu vienmērīgi atvēsināt visu pārtiku. Tāpat jāatceras, ka ledusskapī nedrīkst ievietot pārāk karstus ēdienus, kā arī ledusskapi nedrīkst novietot pārāk tuvu sienai, lai nodrošinātu pietiekamu ventilāciju, jo ledusskpaja aizmugurē atrodas kondensators.

Optimālā temperatūra ledusskapja iekšpusē ir +5 grādi. Tas nozīmē, ja ir uzlikts šāds temperatūras režīms, ledusskapja apakšpusē, kur parasti atrodas dārzeņu nodalījums, būs aptuveni +2 grādi. Līdz ar to šis nodalījums piemērots arī gaļas uzglabāšanai. Vidējā ledusskpaja daļā saglabāsies aptuveni +4, +5 grādi, bet augšējā daļā - +8 grādi (ja ledusskapis ir liels un saldētava neatrodas ledusskapja iekšpusē). Augšējā ledusskapja nodalījumā tāā gadījumā var uzglabāt olas, piena produktus, šķēlēs sagrieztu sieru, šķiņķi, kā arī produktus, uz kuriem ir norāde pēc atvēršanas tos uzglabāt ledusskapī.

Nodalījumos, kas izvietoti uz ledusskapja durvīm, temperatūra būs nedaudz augstāka, tāpēc tajos var uzglabāt pienu, ūdeni, dzērienus.

Vasaras mēnešos ledusskapī var uzstādīt nedaudz zemāku temperatūru nekā ziemas mēnešos.

Tāpat atcerieties, ka atsevišķus produktus, piemēram, eksotiskos augļus, tomātus, pupiņas, gurķus, cukīni, kabačus ir labāk uzglabāt istabas temperatūrā. Ledusskapī šie produkti var zaudēt savu oriģinālo smaržu un garšu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!