Foto: Shutterstock
Putekļi krājas visur, pat vistīrākajos dzīvokļos un mājās un telpās, kuras regulāri tiek uzkoptas. Visefektīvākie līdzekļi cīņā pret putekļiem ir putekļu sūcējs, kā arī mitra drāna vai putekļu lupata un slota.

Tāpat veikalos tiek piedāvāti dažāda veida tīrīšanas līdzekļi un īpašu materiālu drānas, kas esot īpaši radītas, lai efektīvāk cīnītos pret putekļiem. Tomēr arī brīnumlīdzekļi ne vienmēr var palīdzēt, ja tie tiek lietoti reti vai arī netiek ievēroti papildu nosacījumi.

Pirmkārt, cīņā pret putekļu krāšanos ļoti būtiska ir telpo vēdināšana un gaisa ventilācija. Tas nepieciešams arī tādēļ, lai mitrums telpās būtu zemāks par 50%.

Tāpat, izmantojot putekļu sūcēju, savācot putekļus no grīdām, paklājiem vai mēbelēm, ir svarīgi, lai putekļu sūcējam būtu filtrs, kas neļauj iesūktajiem putekļiem atkal izkļūt telpās. Putekļi mazāk telpās krāsies arī tad, ja tajās nebūs paklāju vai grīdas klājuma. Īpaši vasarā tos būtu ieteicams nelietot, tomēr ne vienmēr ir iespējams šo nosacījumu īstenot.

Tāpat vasaras laikā var noņemt biezos aizkarus, aizstājot tos ar plānākiem, kas arī mazinās putekļu krāšanos. Cīņā ar putekļiem visus plauktus, grāmatu skapjus, kā arī mīkstās rotaļlietas un citus priekšmetus būtu jātīra īpaši rūpīgi.

Tiem, kuri cieš no alerģijām, vilnas un pēļu spilvenus un matračus var aizstāt ar poliuretāna vai cita materiāla spilveniem, apvelkot tos ar kokvilnas spilvendrānām.

Tāpat šai laikā mājās pēc iespējas būtu jāizvairās no sintētiskiem materiāliem, kuri īpaši pievelk putekļus, bet mājās jāizvēlas mēbeles, kuras ir viegli notīrīt, bet uz tām jānovieto pēc iespējas mazāk lietu, lai tās nekļūtu par putekļu nosēšanās izdevīgu vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!