Dublinas universitātes studente Emera O'Tūla (attēlā) pārsteigusi savu puritānisko valsti – lai izvairītos no psiholoģiskā spiediena, ko uz sievietēm izdara sabiedrība, jau 18 mēnešus viņa principiāli neskuj paduses. Tagad ar savu apmatojumu viņa viesojusies televīzijas šovā This Morning.

Pusotru gadu Emera neskuj ne paduses, ne kājas, tādā veidā atbrīvojot sevi no "absolūti nejēdzīga sieviešu higiēnas noteikuma". Viņa secinājusi, ka tradicionālā sabiedrībā sieviete ar neskūtām padusēm tiek uztverta kā barbars, bet apspalvojums uz sieviešu kājām un padusēs ir viens no nemaināmiem sociāliem tabu.

Lauzt šo stereotipu izdevies vien margināliem, tādiem kā hipiju kultūras pārstāvjiem. Bet Emera nolēmusi mest izaicinājumu tam, ko viņa dēvē par "mākslīgi radītām dzimumu atšķirības normām".

"Es rūpīgi esmu izpētījusi attiecības starp pašas ķermeni un apmatojumu uz tā. Kad kļuvu 14 gadus veca, tad pat neiedomājos - skūt vai neskūt. Uzreiz ķēros pie skuvekļa. Taču tagad es gribu saprast, kas tieši sievietēm liek to darīt," šovā stāstījusi Emera.

Vienlaicīgi ar viņu studijā bija arī kāda Dublinas skaistumkopšanas salona vadītāja Mišela Divaina. Viņa atzinās, ka viņai riebumu izraisa ne tikai Emeras neskūtās paduses, bet pati doma, ka sievietei varētu būt apspalvojums šādā vietā.

"Pamēģiniet iedomāties, kāda izsmiešana sāktos, ja skolā ietu meitenes ar neskūtām padusēm un kājām. Kas attiecas uz mani, es rūpīgi veicu epilāciju, jo tieši gludas kājas mūs padara jo īpaši sievišķīgas," stāstīja "tradicionālā" sieviete.

Jau ziņots, ka līdzīgu sociālu akciju bija sarīkojusi igauņu māksliniece Fidēlija-Signe Rootsa, kura, uzsverot atšķirību starp vīriešu un sieviešu torsiem, pa valsti klīda kailām krūtīm, savukārt starp Latvijas slavenībām savu paražu neskūt paduses publiski ir atzinusi vien Kombuļu Inese.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!